Ob 100-letnici PGD Blatna Brezovica ?>

Ob 100-letnici PGD Blatna Brezovica

Rajko Pirc, predsednik društva
Rajko Pirc, predsednik društva

Letos mineva sto let od ustanovitve prostovoljnega gasilskega društva v Blatni Brezovici in sto let prizadevanja gasilcev za varnejše počutje in dobrobit krajanov. Nismo bili med prvimi na Vrhniškem, kar pa ne zmanjšuje našega dobrodelnega pomena za širšo skupnost – spopadanje z ognjenimi zublji, ki uničujejo našo lastnino ter odpravljanje posledic žledoloma, globokega snega ali orkanskega vetra.

Lahko se celo pohvalimo, da je sicer žalosten dogodek – požar pri kapelici v vaškem jedru na Jakobovo nedeljo pred točno 150. leti, na Vrhniškem spodbudil razmišljanje o nujnosti organizirane požarne obrambe. Na Vrhniki jo ustanovijo že leta 1878, v Blatni Brezovici pa svojo požarno obrambo dobimo oziroma ustanovimo društvo natanko pol stoletja po požaru, 1. junija 1922.

Nekateri ustanovitelji društva
Nekateri ustanovitelji društva

Ob ustanovitvi zapišejo: »Franc Jeraj in Ignac Suhadolnik posestnika v Blatni Brezovici, sta sklicala 31. maja 1922-ega leta ustanovni občni zbor. Na ta ustanovni občni zbor sta povabila vse fante in može iz imenovane vasi, odzvali so se povečini vsi, imenovana posestnika sta se obrnila na tovarniško društvo na Vrhniko in Vrhniško prostovoljno gasilko društvo je odposlalo tajnika g. Franca Lafoga. Imenovani gospod je imel častni govor o pomenu požarne brambe. Med govorom je dajal pogum fantom in možen, navdušil jih je tako, da se je takoj še tisti večer na željo zbranega občinstva ustanovilo Prostovoljno gasilno društvo v Blatni Brezovici, izvoljen pa bil odbor, za načelnika Janez Mušič, podnačelnika Janez Gostiša, tajnika Jožef Lovrin, blagajnika Jožef Zakrajšek in za odbornika Franc Jeraj in Ignac Suhadolnik«.

Udeleženci občnega zbora
Udeleženci občnega zbora

Začetek je bil seveda težak, toda z vztrajnim in neumornim delom se doseže marsikaj. Gasilski dom, 18 metrov dolgega in devet metrov širokega, zgradimo leta 1923, postavljen pa je bil tudi gledališki oder, ki je omogočil uspešno gledališko dejavnost. Pri gradnji doma s prostovoljnim delom in denarnimi prispevki pomagajo vsi vaščani, posebne zasluge pa imajo takratni posestniki, ki društvu za gasilski dom odstopijo svoja zemljišča. V stotih letih je dom večkrat obnovljen, že leta 1926 mu je dodan prizidek, zadnjo večjo prenovo – če odmislimo toplotno izolacijo, nova dvižna garažna vrata, zamenjavo oken in ponovno asfaltiranje dvorišča v zadnjih nekaj letih – in širitev, pa dom dočaka ob devetdesetletnici društva. Narejeno je novo ostrešje in fasada, urejena je tudi notranjost gasilskega doma, v juniju 1997 uredimo okolico doma, asfaltiramo dvorišče in dovoz do doma, tri leta kasneje pa še sejno sobo društva.

Prvo gasilsko vozilo
Prvo gasilsko vozilo

Tri leta po ustanovitvi dobi društvo prvo motorno brizgalno, vse dele, razen motorja, pa izdela vrhniški rojak, strojni ključavničar Ivan Prušnik. Že leta 1927 se brizgalna odlično izkaže pri gašenju požara, ki ob največji vročini in suši izbruhne na barju med Bevkami, Logom in Drenovim Gričem in »v hudem ognju zemlja gori kot slama«. Leta 1929 oddamo kolarju Tomšiču iz Verda v izdelavo kočijo, v kovanje pa Antonu Kuncu iz Sinje gorice in na kočijo postavimo Prušnikovo motorno brizgalno. Ogrodje kočije je gotovo precej starejše, saj je na okovju izpisano še ime prestolnice rajnke Avstro-Ogrske. Kočija, ki je do sredine osemdesetih let edino gasilsko vozilo, je leta 1994 obnovljena, krasi pa jo še vedno delujoča motorna brizgalna ILO.

Za Evharistični kongres v Ljubljani leta 1938 organizatorji odločijo, da ob otvoritvi Plečnikovega stadiona v Ljubljani sodeluje tudi četa PGD Blatna Brezovica. Poveljnik gasilske čete Anton Lenaršič prevzame vodenje in usposabljanje gasilcev članov, za nastop pa usposobi tudi podmladek, skupino desetih dečkov v starosti med 8 in 10 let in še ne članov PGD.

Kočija
Kočija

V času nacistične okupacije ljubljanske pokrajine, sprva Italijanov, potem Nemcev, je med osmo uro zvečer in šesto uro zjutraj velja stroga policijska ura za vse razen za zdravnike, reševalce in gasilce s posebnimi izkaznicami. Izkaznice izdaja tudi PGD Blatna Brezovica, na njej pa je, sprva v italijanščini kasneje pa v nemščini, poleg imena društva in osebnih podatkov zapisano, da se imetniku dovoli gibanje ob letalskem napadu in alarmih. Imetnik je imel prost izhod in se je lahko prosto gibal, seveda pa je moral pri sebi vedno imeti izkaznico.

Leta 1963 od Gasilskega društva Verd kupimo drugo motorno brizgalno ILO, ki jo leta 1970 nadomestimo z novejšo črpalko Rosenbauer. Leta 1976 kupimo prvi kombi IMV, takratna občinska zveza Vrhnika pa nam podari motorno črpalko Tomos, ki jo namenimo predvsem za usposabljanje podmladka.

Ob 75. letnici društva leta 1997 pripravimo sektorsko vajo, po uspešno končani vaji pa je opravljen še blagoslov in uraden prevzem gasilke cisterne na podvozju vozila TAM 5500. Zaradi dotrajanosti tega vozila gasilci začnemo v letu 2005 z različnimi aktivnostmi, da bi prišli do novega vozila. Novo vozilo s cisterno Mercedes-Benz Actros AC 16-70 prevzamemo ob 85. obletnici ustanovitvi društva leta 2007, prevzem pa obeležimo še s parado. V letu 2019 gasilci kupimo nov kombi Citroen Jumper in začnemo z aktivnosti za počastitev stote obletnice ustanovitve društva.

55-letnica društva
55-letnica društva

PGD se zaveda, kako pomembno je stalno izobraževanje gasilcev, prav tako pa tudi dejstva, da lahko gasilska dejavnost brez mladih hitro zamre. PGD mladim namenja veliko pozornosti, v svoje vrste pa jih vabi tudi z udeležbo na številnih gasilskih tekmovanjih. Pri tem smo se Blatničani izkazali že velikokrat in dosegli lepe uvrstitve, o čemer priča polna omara »spominkov« – pokalov, med njimi za osvojeni prvi mesti mladincev na državnem tekmovanju v orientaciji na Cerknem in v Žalcu, na prvo mesto pripravnikov na državnem tekmovanju v orientaciji v Svetem Juriju ob Ščavnici ter na drugi mesti na državnem tekmovanju v orientaciji, pripravnikov na Brdu pri Kranju in mladincev v okolici gradu Snežnik. Zaradi okrepljenega dela z mladino, za prevoze na razne vaje in tekmovanja, leta 2008 kupimo rabljeno vozilo Peugeot Boxer.

Prva gasilska veselica (1922)
Prva gasilska veselica (1922)
PGD Blatna Brezovica podeli simbolično darilo zavetnika gasilcev sv. Florjana najstarejšemu članu (od 14.1.1941) društva Stanku Petriču st.
PGD Blatna Brezovica podeli simbolično darilo zavetnika gasilcev sv. Florjana najstarejšemu članu (od 14.1.1941) društva Stanku Petriču st.

Kot v drugih vaseh je tudi v Blatni Brezovici gasilsko društvo središče vaškega družabnega življenja. V gasilskem domu vsa ta leta organiziramo različne dogodke, veselice, pustovanja, igre, miklavževanja, gasilske vaje, silvestrovanja in še marsikaj. Silvestrovanje ob vstopu v leto 1928 je še posebej slavnostno, saj v gasilskem domu prvič zasvetil luč, zasluge za to pa ima Franc Petrič, ki je kupil bencinski agregat.

Gasilci radi priskočimo na pomoč in sodelujemo pri aktivnostih v krajevni skupnosti, pa naj gre za obnovo vaških vodnjakov, postavljanje oglasnih kozolčkov in mlajev, gradnjo mrliške vežice in urejanje okolice cerkve sv. Jakoba ali gradnjo športnega igrišča ter ureditve sprehajalne in kolesarske Bobrove poti.

Na pomoč!

Predsednik PGD Blatna Brezovica Rajko Pirc

NEKAJ UTRINKOV Z OBČNEGA ZBORA PGD BLATNA BREZOVICA

UTRINKI Z OBČNEGA ZBORA
UTRINKI Z OBČNEGA ZBORA

DSC_7566 DSC_7567 DSC_7568 DSC_7570 DSC_7572 DSC_7574 DSC_7575 DSC_7576 DSC_7577 DSC_7586 DSC_7589 DSC_7592 DSC_7593 DSC_7597 DSC_7608 DSC_7609 DSC_7610 DSC_7612 DSC_7614 DSC_7615 DSC_7616 DSC_7621 DSC_7623 DSC_7626 DSC_7628 DSC_7631 DSC_7632 DSC_7634 DSC_7636 DSC_7638 DSC_7640 DSC_7645 DSC_7651 DSC_7654 DSC_7655 DSC_7659 DSC_7663 DSC_7667 DSC_7671

Comments are closed.