2.2. Povzetek tehničnih poročil vseh načrtov ?>

2.2. Povzetek tehničnih poročil vseh načrtov

1 Arhitektura
Na obstoječi stavbi bo izvedena rekonstrukcija neizkoriščenega podstrešja (izvedba frčade) ter sprememba namembnosti v uporabno mansardno površino. Na SZ strani objekta bo izvedena prizidava, v obeh etažah. Po posegu bo objekt večnamenski objekt: v obstoječem delu ostaja gostinski lokal, s pripadajočimi površinami (skladišča, sanitarije …) ter prostori krajevne skupnosti, s skupno kurilnico. Obstoječ objekti in prizidan del sta klasična zidana stavba, s pasovnimi temelji, opečnimi zidovi in AB konstrukcijskimi elementi ter klasičnim lesenim ostrešjem. Etažnost stavbe ostaja nespremenjena P+M. Rekonstrukcija ostrešja obsega izvedbo frčade, tlorisnih dimenzij 9,8 x 4,4 m, enokapna, naklon 23°. Prizidava na SZ strani, tlorisnih dimenzij 4,6 x 9,8 m, višinsko prilagojena obstoječemu objektu, stažnost P+M, streha podaljšana dvokapnica obstoječe strehe, v enakem naklonu. Po posegu bodo največje zunanje mere objekta na stiku z zemljiščem 20,1 x 9,9 m, kota pritličja ±0,00 je nespremenjena (320,7 m.nm.v.), višina stavbe ostaja 8,0 m (328,7 m.nm.v.).
2 Gradbene konstrukcije
Obravnavani objekt predstavlja rekonstrukcijo in prizidek k obstoječi stavbi, ki se nahaja v Blatni Brezovici, Občina Vrhnika. Etažnost objekta je: pritličje in mansarda. Prostori objekta pa so namenjeni za nastanitev in za dejavnosti krajevne skupnosti (turizem). Nosilna konstrukcija objekta sestoji iz: lesenega ostrešja, obstoječih zidanih opečnih sten, novih sten zidanih z opečnimi modularnimi bloki, nove armiranobetonske stene, armiranobetonskih protipotresnih vertikalnih in horizontalnih vezi, preklad, nosilca, medetažne plošče, stebrov, stopnic, pasovnih in točkovnih temeljev ter jeklenih okvirjev. Vrsta nosilne konstrukcije je: mešana konstrukcija. Prenos vertikalne obtežbe je: prenos s strehe, preko sten, jeklenih okvirjev, vezi, preklad, nosilcev, medetažne plošče, stebrov in stopnic v pasovne in točkovne temelje in v temeljna tla. Uporabljeni material za nosilne elemente ostrešja je: les C24 in GL24h. Obstoječe stene so zidane opečne stene. Za nove stene so uporabljeni opečni modularni bloki, za novo armiranobetonsko steno, medetažno ploščo, vezi, preklade, nosilce, stebre, stopnice, pasovne in točkovne temelje se uporabi: beton C25/30 in ojačilna armatura B 500B (rebraste armaturne palice, mrežna armatura), za jeklena okvirja se uporabi jeklo kval. S235.
Obtežba konstrukcije je lastna in stalna obtežba – upoštevana po dejanskih karakteristikah prečnih prerezov z upoštevanjem specifične teže materiala. Koristna obtežba je: koristna obtežba strehe – kategorija uporabe H, koristna obtežba medetažnih plošč in stopnic – kategorija uporabe A. Obtežba snega upošteva lokacijo objekta, ki spada v: cono A2, pri nadmorski višini A = 325 m. Obtežba vetra upošteva lokacijo objekta, ki spada v: cono 1, kategorija terena je kat. III.
Odkop za temelje mora pregledati geomehanik in podati svoje mnenje, v kolikor tla ne ustrezajo zahtevam projekta mora podati nov način temeljenja oziroma nove zahteve projektantu gradbenih konstrukcij. Izračun notranjih statičnih količin in dimenzioniranje ploskovnih in linijskih elementov je izvršeno z računalniškim programom Tower – 3D Model Builder 6.0 (Radimpex).
3 Električne inštalacije.
NAPAJANJE OBJEKTA IN MERITVE. Napajanje predmetnega dela objekta (razdelilec R-M), naj se predvidi iz obstoječe priključno merilne omare PMO na fasadi obstoječega objekta. Razdelilec R-P v pritličju in razdelilec R-M v mansardi sta med seboj povezana po sistemu šivanja. Meritve so obstoječe in niso predmet tega načrta. V obst. PMO so trenutno vgrajene tarifne varovalke 3x25A, ki se jih zamenja s tarifnimi varovalkami 3x35A.
RAZSVETLJAVA. Splošna razsvetljava mora zagotoviti ustrezne vidne pogoje v prostoru glede na vrsto opravila. Tipi svetilk v posameznih prostorih so izbrani glede na namembnost posameznih prostorov. Razsvetljava naj se vklaplja lokalno s stikali, delno preko IR senzorjev.
MOČ. Močnostni porabniki so vtičnice in stalni priključki. Vtičnice služijo za priklop raznih prenosnih porabnikov in za čiščenje. Potrebno število vtičnic v posameznem prostoru predvidimo na osnovi normativov za opremljenost prostorov.
STRELOVOD. Izdela se načrt strelovodne instalacije v okviru tega objekta. Strelovodna instalacija izven zemeljskega dela se izvede z vodi Al in Rf fi 8mm kot lovilni vodi in odvodi nadometno, kot ozemljilo pa je predviden pocinkan jekleni trak FeZn 25 x 4 mm vgrajen v temelje objekta in trak iz nerjaveče pločevine Rf 30 x 3,5 mm položen okoli objekta. Strelovodna instalacija je predvidena v nadometni izvedbi. Merilni spoji so predvideni na fasadi objekta. Predmetna strelovodna instalacija se predvidoma poveže na strelovodno instalacijo obstoječega objekta.
TELEKOMUNIKACIJE. V predmetnem delu objekta se predvidi univerzalno ožičenje (v predmetnem delu objekta naj se predvidijo podatkovne vtičnice povezane v TK omaro v mansardi, v katero se pripelje optični dovod iz obstoječe fasadne priključne telefonske omare PTO. Razvod instalacij naj se predvidi z UTP kabli kat. 6 LSFRZH Cca), SOS instalacija (v predmetnem delu objekta, v mansardi naj se v sanitarijah za invalide predvidi SOS instalacija. Razvod instalacij naj se predvidi z UTP kabli kat. 6 LSFRZH.
OPIS INSTALACIJ. Načrt projektne dokumentacije (projektna dokumentacija za izvedbo gradnje) za močnostne in signalno komunikacijske inštalacije, ter ozemljitvami, je izdelan skladno z veljavnimi tehničnimi predpisi, tehničnimi smernicami in standardi, predvideni materiali za izvedbo ustrezajo veljavnim standardom. Vsi kabli morajo glede na zahteve Tehnične smernice TSG-1-001:2019 (izdaja 4.1)
POŽARNA VARNOST V STAVBAH mora ustrezati minimalnemu odzivu na ogenj Cca s1 d2 a1, v primeru da niso položeni podometno. Pri izdelavi načrta so bili upoštevani ukrepi in rešitve Pravilnika o zahtevah za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah (UL RS št. 140/2021) s pripadajočo tehnično smernico (TSG-N-002:2021 – Nizkonapetostne električne inštalacije), Tehnična smernica: TSG-1-001:2019,
POŽARNA VARNOST V STAVBAH (širjenje požara na sosednje objekte). Nosilne konstrukcije ter širjenje požara po stavbah, Evakuacijske poti in sistemi za javljanje in alarmiranje, Naprave za gašenje, Pravilnikom o zaščiti stavb pred delovanjem strele (UL RS 140/2021) s pripadajočo tehnično smernico TSGN-003:2021-Zaščita pred delovanjem strele), Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (UL RS 70/2022) s pripadajočo tehnično smernico TSG-1-004:2022.
DOVOD ELEKTRIČNE ENERGIJE. Dovod električne energije za predmetni del objekta (razdelilec R-M) je predviden iz obstoječe priključno merilne omare PMO na fasadi obstoječega objekta. Razdelilec R-P v pritličju in razdelilec R-M v mansardi sta med seboj povezana po sistemu šivanja. Meritve so obstoječe in niso predmet tega načrta. V obst. PMO so trenutno vgrajene tarifne varovalke 3x25A, ki se jih zamenja s tarifnimi varovalkami 3x35A.
SPLOŠNA RAZSVETLJAVA. V prostorih je predvidena električna instalacija za razsvetljavo s kabli s potrebnim številom vodnikov preseka 1,5 mm2 oz. ustreznega preseka in števila žil, delno v instalacijskih zaščitnih ceveh v ometu, delno nadometno. Število žil in trase so razvidne iz grafičnih prilog na shemah razdelilca in pripadajočih tlorisih. Vsi električni priključki morajo biti do višine dveh metrov od tal zaščiteni pred mehanskimi poškodbami.
VARNOSTNA RAZSVETLJAVA. V objektu se izvede varnostna razsvetljava kot razsvetljava za umik in sicer razsvetljava poti umika. Varnostna razsvetljava deluje ob motnji v električnem napajanju splošne razsvetljave. Upoštevati je potrebno Načrt požarne varnosti. Izvede se s kablom s potrebnim številom vodnikov preseka 1,5 mm2 oz. ustreznega preseka in števila žil, delno v instalacijskih zaščitnih ceveh podometno, delno nadometno. Glavne kabelske trase potekajo v sklopu tras ostalih instalacij. Zasilna razsvetljava mora zagotoviti ustrezne vidne pogoje v osi poti umika v primeru motenj v električnem napajanju splošne razsvetljave. Vse svetilke morajo biti označene s številko pripadajočega tokokroga posameznega razdelilca in zaporedno številko svetilke v tem tokokrogu. Instalacije v lesenih predelnih stenah in ostalih lesenih delih morajo biti izvedene v ognjevarni izvedbi, kabli morajo biti uvlečeni v samougasne PN cevi. Prehodi kablov iz enega v drug požarni sektor morajo biti protipožarno zaščiteni (protipožarni kit ali protipožarne vrečke). Svetilke v vlažnih prostorih morajo biti vodotesne.
IZRAČUN OSVETLJENOSTI. Osvetljenost tovrstnih prostorov se predvideva skladno s standardom SIST EN 12464-1:2021, Svetloba in razsvetljava. Izbrani tipi in število svetilk morajo ustrezati zgoraj navedenim standardom. Dobavitelj izdanih svetilk mora izdelati svotlobno tehnični izračun kot dokazilo o ustreznosti izbranih svetilk.
MOČ. Električna instalacija za moč se izvede s kabli s potrebnim številom vodnikov preseka 2,5 mm2 oz. ustreznega preseka in števila žil, uvlečenimi v instalacijske zaščitne cevi. Instalacije v lesenih predelnih stenah in ostalih lesenih delih morajo biti izvedene v ognjevarni izvedbi, kabli morajo biti uvlečeni v samougasne PN cevi. Razdelilec R-P in R-M sta med seboj povezana po sistemu šivanja in se napajata iz obstoječe PMO na fasadi objekta. Rrazdelilec R-ZU pa se napaja iz razdelilca R-M. Splošne vtičnice se vgradijo 0,4 m od gotovih tal, v kuhinji nad delovnim pultom in ostalimi delovnimi površinami pa na višini 1,1 m, oziroma na višinah po želji investitorja. Vse vtičnice so predvidene v varnostni izvedbi. Vtičnice v kuhinji pri delovnih površinah so predvidene s pokrovom. Na balkonu je predvidena v zaščiti IP54.
MERITVE PORABLJENE ENERGIJE. Meritve porabljene energije so obstoječe v obst. PMO. Obstoječe tarifne varovalke se zamenjajo, iz 3x25A na 3x35A.
RAZDELILEC
NAPAJAN IZ
KONIČNA MOČ
( kW ) 23,13
NAZIVNA
NAPETOST (V)
400
PRIKLJUČEK
R-P+R-M
Obst. PMO
1 x 3 x 35A
IZENAČEVANJE POTENCIALOV. Za izenačevanje potencialov so predvidene doze za izenačitev potencialov GIP (PS-50) in DIP (PS- 49). V njih so združeni vsi ozemljitveni vodi iz celotnega predmetnega dela objekta.
ELEKTRIČNE INSTALACIJE TEHNOLOŠKIH PORABNIKOV. Izvede se električne instalacije za potrebe tehnoloških porabnikov v predmetnem objektu. V načrtu so upoštevani vsi podatki pridobljeni s strani, tehnologa, arhitekta in investitorja.
ELEKTRIČNE INSTALACIJE STROJNIH NAPRAV. Izvede se električne instalacije za potrebe strojnih naprav. V projektu so predvideni samo dovodi do posameznih naprav, lokalna avtomatika posameznih kompaktnih naprav bo dobavljena v sklopu same naprave. Trase kabelskih dovodov so predvidene delno po glavnih, delno po pomožnih kabelskih trasah, delno pa v instalacijskih ceveh. Upoštevani so vsi pridobljeni podatki projektanta strojnih instalacij. Pred izvedbo električnih instalacij za strojne instalacije, preveriti podatke o dejansko izbranih strojnih napravah.
ZAŠČITNI UKREP PROTI UDARU ELEKTRIČNEGA TOKA. Kot zaščitni ukrep pred udarom električnega toka je predviden samodejni odklop (varovalke v razdelilni omarici) v TN – C – S in TN – S sistemu instalacije. Osnovni pogoj zaščite je: Zs x Ia Uo  Kot dodatni zaščitni ukrep pred udarom električnega toka so za tokokroge uporabljena diferenčna zaščitna stikala.
STRELOVODNA INSTALACIJA. Predvidena je zaščita predmetnega dela objekta pred udarom strele s strelovodno napravo v obliki Faradeyeve kletke v skladu s: TEHNIČNO SMERNICO ZA ZAŠČITO PRED DELOVANJEM STRELE: TSG-N-003:2021. LPS mora biti izdelan tako, da lahko odvede atmosfersko razelektritev v zemljo brez škodljivih posledic in da pri tem ne pride do poškodb živih bitij, električnih preskokov in hkratnih iskrenj. Glede na položaj objekta je LPS sestavljen iz zunanjega in notranjega LPS-a. Zunanji LPS sestavljajo lovilniki, odvodi in sistem ozemljil, medtem ko notranji LPS obsega zaščitno ozemljitev in zaščitno izenačitev potencialov, ki pa je zajeta tudi v sklopu točke Zaščita pred električnim udarom. Strelovodna instalacija predmetnega dela objekta se poveže na strelovodno instalacijo obstoječega objekta (ozemljilo v tleh in lovilni vodi na strehi).
Izbrani zaščitni nivo. Glede na riziko in njegove komponente, ter lokacijo objekta in karto maksimalnih vrednosti strel je določen nivo zaščite za predmetni objekt. Riziko in njegove komponente se Izračuna po programu za določitev rizika, IEC Risk Assessment calculator. Maksimalne vrednosti gostote strel za področje Blatna Brezovica (št. polja 133) 3,2 /km2/leto
Določen zaščitni nivo. Zaščitni nivo IV določa , da imamo razdalje med odvodi max. na 20m ter velikost lovilne mreže max. 20x20m. Vse projektirane razdalje so manjše od navedenih. Za predvidene zaščitne ukrepe je izračunani riziko R=3,35*10-6, kar je manj od tolerančnega dovoljenega RT=1*10-5, iz česar sledi da je zaščita ustrezna. Rezultat izračuna je v arhivu. Strelovodno napravo sestavljajo: lovilni vodi, odvodi, merilni spoji, ozemljitev
TELEKOMUNIKACIJE. Vsa instalacija po objektu se izvede v ustreznih instalacijskih ceveh. Načrt se izdela skladno s TEHNIČNO SMERNICO ZA POŽARNO VARNOST V STAVBAH: TSG-1-001:2019 .Vsi kabli morajo glede na zahteve Tehnične smernice TSG-1-001:2019 (izdaja 4.1) POŽARNA VARNOST V STAVBAH: mora ustrezati minimalnemu odzivu na ogenj Cca s1 d2 a1, v primeru da niso položeni podometno
UNIVERZALNO OŽIČENJE. Izvede se instalacija univerzalnega ožičenja. Razvod instalacij se izvede z UTP kabli kategorije 6 LSFRZH Cca, uvlečenimi v instalacijskih ceveh. V mansardi se predvidi podometna stenska TK omara. Za zaključitev UTP kablov se v TK omaro vgradi priključni panel z 12 priključki UTP kat. 6, za zaključitev optičnega kabla pa optični panel. TK omaro se napaja z napetostjo 230V, 50Hz. Aktivna oprema ni predmet tega načrta. TK omara se z optičnim kablom poveže na obstoječo priključno telefonsko omaro na fasadi objekta. Telefonski dovod do obst. PTO je obstoječ in ni predmet tega načrta. (za internet – wifi povezava).
SOS instalacije. V sanitarijah za invalide se izvede SOS instalacija. Pri WC školjki se namesti potezno stikalo s SOS napisom, nad vrati sanitarij pa se namesti utripajoča SOS svetilka. Alarm se prenaša do skupnega prostora v mansardi, na SOS centralo. Razvod instalacij se izvede z UTP kabli kategorije 6 LSFRZH Cca, uvlečenimi v instalacijskih ceveh.
4 Načrt strojnih inštalacij in strojne opreme
RADIATORSKO OGREVANJE. (v razmislek: električno talno ogrevanje + sončna elektrarna). Projekt centralnega ogrevanja je izdelan na osnovi predloženih gradbenih načrtov in ob upoštevanju veljavnih predpisov in standardov. Objekt je zgrajen na Blatni Brezovici, z računsko minimalno zunanjo temperaturo – 13 C. Pri transmisijskem izračunu je upoštevana odprta lega  objekta in občasna prekinitev ogrevanja. Toplotne izgube so računane po SIST EN 12831. Za grelna telesa so v vseh prostorih uporabljeni ploščati radiatorji, spojeni s cevno mrežo, s pomočjo radiatorskih termostatskih ventilov, kar omogoča regulacijo sistema in izločitev vsakega grelnega telesa iz sistema brez prekinitve ogrevanja. Razvodno omrežje se izvede v tlaku, pod stropom in ob steni na dvocevni sistem vezave radiatorjev. Regulacija temperature v prostorih se regulira s termostatskimi ventili, ki v odvisnosti od nastavitvene vrednosti regulirajo pretok grelnega medija skozi radiator. Temperaturni režim ogrevanja je 55/45°C. Potrebna toplota za napajanje grelnih teles se odvzema iz obstoječe kotlovnice-kurjenje la lesne pelete, locirane v pritličju.
Ogrevalni sistem je zaprt, varovanje sistema pa je izvedeno z varnostnim ventilom in raztezno posodo. Izvede se nov odcep za radiatorsko ogrevanje mansarde in vgradi nova avtomatika. Ostalo, kar je potrebno za izvedbo in opremo centralne kurjave, je razvidno iz popisa materiala in priloženih načrtov.
PREZRAČEVANJE. Prezračevanje sanitarij se izvede z odvodom zraka preko ventilatorja, nameščen pod stropom. Ventilator je opremljen s samozaporno loputo. Ventilator je nameščen na pl. kanalu, premera 100 mm, ki je speljan na streho objekta. Izpuh kanala na strehi je zaščiten z zaščitno mrežico. Priključek ventilatorja na kanal se izvede po detajlu. Dovod zraka se predvidi preko rešetke dim. 40 x 10 cm v vratih nad tlakom ali zračne reže 1 cm.
Prezračevanje bivalnih prostorov je izvedeno preko lokalnega rekuperatorja BRINK tip AIR 70, ki je optimalna rešitev, ki združuje vse karakteristike za prezračevanje z rekuperacijo v eni kompaktni napravi in za popolno delovanje ter doseganje deklarirane rekuperacije ne potrebuje še ene naprave. Je zagotova ena najtišjih naprav, ki so na voljo na trgu, prezračevalni kanali niso potrebni. Naprava je popolnoma vgrajena v zunanjo steno.
Osnovni tehnični podatki:
  • moč: do 70 m3/h
  • rekuperacija: več kot 80 %
  • vgrajen predgrelnik in obvod (by-pass) za poletno nočno pohlajevanje.
HLAJENJE. Pohlajevanje prostorov v objektu se bo izvedlo glede na njihovo namembnost in obremenjenost. Predvidi se sistemi z direktno ekspanzijo hladilnega sredstva (klima split sistem). Sistem pohlajevanja ima možnost v prehodnem času tudi ogrevati prostore, deluje kot toplotna črpalka. Za pohlajevanje se bo namestila split enota-stenska izvedba, nameščena pod stropom v mansardi. Hladilna naprava ima prigrajen posluževalni tablo s katerim lahko nastavljamo želeno temperaturo prostora in časovne intervale delovanja naprave. Hladilna moč naprava znaša 3,5 kW. Grelna moč naprav je 4,0 kW. Cevne povezave so izdelane iz bakrenih hladilniških cevi, ki se na mesto zunanjih enot vodijo pod stropom etaže, kjer pa to zaradi tehničnih lastnosti ni mogoče pa v posebej zanje izdelanih utorih v betonskih stenah ali vidno v kanalih. Prostori namenjeni bivanje se pohlajujejo na 24,5°C(±2,5K).
VODOVOD IN KANALIZACIJA. Za segrevanje tople sanitarne vode se predvidi grelnik s toplotno črpalko, nameščen v garderobi. Cevi tople vode in cirkulacije se od grelnika vodijo v tlaku in steni do posameznih porabnikov tople vode. V zidovih in tlaku sanitarij se cevi tople vode vodijo vzporedno s cevmi hladne vode. Vodovodni priključek se izvede na obstoječi razvod v pritličju, takoj za vodomerom. Priključek se opremi z zapornim ventilom. Od priključitve na obstoječi vodovod potekajo cevovodi iz predizoliranih Unipipe cevi, ki so predpisano zaščiteni, toplotno in zvočno izolirani in potekajo v tlaku do posameznih porabnikov v sanitarijah. V objektu je instalacija izvedena na klasičen način v zidovih in tlaku sanitarij. Vsa kanalizacija se vodi v iztočne odprtine v zidu in tlaku, od tu pa se vodijo PVC odtočne cevi v tlaku s padcem 2% do PVC vertikale, ki se vodi do tlaka pritličja. Odduh kanalizacije se spelje na streho objekta. Kanalizacija v pritličju se vodi v tlaku do revizijskega jaška pred objektom, od tu dalje pa se kanalizacija priključi na malo biološko čistilno napravo. Posebna pozornost naj se polaga, da vodovodne cevi v tlaku položimo nad horizontalno kanalizacijo.
Comments are closed.