Razvoj in pospeševanje turistične dejavnosti ?>

Razvoj in pospeševanje turistične dejavnosti

Za razvoj kakršnekoli oblike turizma, pa naj gre za dnevni turizem in prehodne goste ali klasične počitnice in turiste, ki hočejo kaj več, je ključna turistična infrastruktura, kamor poleg urejene cestne povezave sodijo še kolesarske in pešpoti, zaradi večje varnosti tudi pločniki, urejeno okolje, obnovljene turistično zanimive stavbe, tako civilne (t. i. kmečka arhitektura – hlevi, kašče, svinjske kuhinje, svinjaki, domačije), kot sakralne (kapelice, razpela, cerkev), prenočišča, primerna za podeželje (uvrstili jih bomo v sklop alternativnega preživljanja počitnic) ter zanimive informacijske table s QR kodami in celovita turistična ponudba v vasi, kamor sodi tako ponudba krajevno značilne hrane, kot ponudba športno-turističnih aktivnostih (npr. sprehodi s konjsko vprego po Barju, izposoja koles, čolnov, itd).

Blatna Brezovica leži ob Jakobovi poti in ob kolesarski poti medkrajevnega značaja L034, kar moramo izkoristiti predvsem pri »alternativnih« oblikah prenočevanja (npr. hostlih). Kolesarke poti in turistične zanimivosti po podrobno obdelane tudi v vodniku S kolesi ali peš po Vrhniškem in širši okolici avtorja Milana Selana, izdanega ob podpori občine v založbi Zavoda Ivana Cankarja na Vrhniki.

BB_ucna_pot_T_GarminV vasi se zavedamo, da vsega naenkrat ni moč postoriti, zato smo celoten projekt razdelili v več časovno usklajenih faz, med prvimi pa je seveda omenjen projekt »Učna pot Blatne Brezovice«, v grobih obrisih tudi že predstavljen lani v Knjižnici Ivana Cankarja v okviru predstavitve KS Blatna Brezovica (načrtovan za leto 2016). Sam projekt smo glede na zahtevnosti in potrebna sredstva razdelili v (vsaj) dva dela. Kolesarke in pešpoti so v prvem deli načrtovane po obstoječih poljskih poteh, za večino poti je urejeno tudi lastništvo, v drugem delu (v letu 2017) pa načrtovane poti potekajo po poljih zasebnih lastnikov, pri samem načrtovanju pa nas omejujejo tudi različni predpisi, ki urejajo življenje na Barju – Krajevni park Ljubljansko barje, Natura 2000, zaščita mokrotnih travnikov ipd.

V drugem delu (Projekt 2) podrobneje opisujemo projekt prenove nekdanje trgovine v večnamenski turistično–gostinski objekt z dnevnim barom, hostlom in recepcijo bodočega razpršenega hotela (načrtovan prav tako za leto 2016), tretji del (Projekt 3) pa je namenjen ohranjanju kmečke arhitekturne dediščine z zametki t.i. razpršenega hotela oziroma celovite turistične ponudbe drugačnega (aktivnega) preživljanja dopusta (prva faza je načrtovana v letu 2016, druga za daljše obdobje petih let).

Kot ločen projekt je obdelan avtokamp pri športnem parku v Blatni Brezovici.


Projekt 1: Učna pot Blatne Brezovice (prva faza)

Pri načrtovanju prve faze smo si zadali naslednje cilje oziroma usmeritve:

  • da je pot krožna in se jo lahko tako prepešači (se pravi, da ni predolga), kot prekolesari (ni prestrmih klancev);
  • da vodi po obstoječih poteh (kolovozih), ki naj bi bili pretežno v javni lasti (KS, občina);
  • da se začenja in konča pri Športnem parku v Blatni Brezovici;
  • da del poti vodi po Jakobovi romarski poti;
  • da pot prečka oziroma se dotika krajevne kolesarske poti L034;
  • da pot vodi mimo vseh pomembnejših zanimivosti Blatne Brezovice, kot so kamenodobno najdišče Pod njivo, kolišča Pod Njivo, Blatna Brezovica, Za Mežnarjem in Zrnica, cerkev sv. Jakoba, kapelica med kozolci in kapelica v vasi s freskami znamenitega nabožnega Simona Ogrina, gruče kozolcev na vrhu osamelca, vaško jedro in druge zanimivejše stavbe kmečke arhitekture (svinjska kuhinja, lesen svinjak).

BB_učna_pot_x

1.1 Potek trase

Začetek in konec poti v športnem parku, po realizaciji drugega projekta, gostinsko-prenočitvenega objekta v nekdanji trgovini, pa pred tem objektom (za tablo št. 8). Trasa poteka v smeri urinega kazalca (vsaj informacijske table si sledijo v tej smeri) in je enaka, neglede na njen začetek. V samem jedru vasi je nekaj različic, celotno pot pa si lahko nekoliko skrajšamo. Ob poti (po predlogu) stoji 18 do 20 tabel.

1.2 Informacijske table (panoji)

Predstavitev vsebine na tablah je zgolj informativne narave. Točno vsebino bodo opredelili strokovnjaki za posamezna področja (predvsem arheologi, ki so raziskovali kolišča na Ljubljanskem barju), Zgodovinsko društvo Vrhnika, Zavod Ivana Cankarja, Pokrajinski muzej Ljubljana, avtor Vodnika po Vrhniškem, … Informacijske table so enostavne in že uveljavljene na Barju (Učna pot Bevke, Ob Ižanki, …). Velikost table (vsebinski del) je približno 1410 mm x 1000 mm (osnovna tabla) in 1000 mm  x 70 mm.

BB_InfoTablaNa vsako informacijski tabli je poleg malo daljšega besedila v slovenskem jeziku tudi izvleček (poudarek) v italijanskem, nemškem in angleškem jeziku, Dodana je tudi QR koda za neposreden dostop s pametnim telefonom do spletnih informacij KS Blatna Brezovica (v začetku v slovenščini, v enem letu pa, odvisno od razpoložljivega denarja, še v angleškem, nemškem in italijanskem jeziku). Na spletni strani je v vsakem jeziku podrobnejša razlaga zanimivosti predstavljene na informacijski tabli.

Tabla S: Blatna Brezovica in Učna pot (dve tabli): Na prvi tabli se na kratko predstavi vas (nekaj zgodovine, statistike, obrti, doda se posnetek iz zraka), na drugi tabli pa se predstavi sama učna pot, (opisni, glavne zanimivosti ob poti, zemljevid poti). Enaki tabli se postavita tudi pred nekdanjo trgovino.

Tabla 1: Kamene dobe in kamenodobni tabor: Predstavijo se kamene dobe, najdišče in živjenje (organiziranost družbe, prebivališča, prehrana, orožje in orodje) v kameni dobi.

Tabla 2: Barje v dobi kolišč/kolišče Za njivo: Predstavi se kolišče Za njivo (je o tem sicer bolj malo znanega in predstavi Barje in koliščarsko jezer v dobi kolišč (osnovna/začetna informacijska tabla na temo kolišč)

BB_iz_zrakaTabla 3: Kolišče Blatna Brezovica (dve tabli): Na prvi tabli se predstavi kolišče Blatna Brezovica. Odkrito je med drugo svetovno vojno, kot tretje v Sloveniji, za ižanskimi kolišči in koliščem v Notranjih Goricah. Na tabli – osnovne informacije o kolišču (predstavi se najzanimivejše najdbe, morda zgodovina raziskovanja, …). Na drugi tabli se na kratko predstavita kolišča Stare gmajne in Hočevarica, ki ležita na drugi strani Ljubljanice (glavne najdbe – 5200 let staro kolo, dva drevaka, dva loka, ….). Opozori se še na Ljubljanico, kot arheološko območje državnega pomena (naštejejo se glavne najdbe (npr. na zaklad iz Ljubljanice, konico sulice)…, statistika (več kot 90% vseh najdb je v vrhniškem delu),.

Tabla 4: Kolišče za Mežnarjem: Kolišče Za Mežnarjem (o njem ni skoraj nič zapisanega). Na tabli se zapiše nekaj osnovnih značilnosti kolišč – arhitektura, prehrana, obrti, orodja in orožje, posodje,…

Tabla 5: Kolišče Zrnica in Konec (dve tabli): Na prvi tabli sta predstavljena kolišča Zrnica – zapiše se zgodovina raziskovanj, najpomembnejše najdbe, prehrana, orodja in Konec, eden zadnjih kolišč na Ljubljanskem barju. Vsebina tabel se s koliščem Za Mežnarjem ustrezno porazdeli, recimo pri Mežnarju poudarek na prehrani in obrteh, pri Zrnici pa arhitektura, posodje, orodja in orožja). Na drugi tabli se predstavi najdba drevaka, najdbe drevakov na Ljubljanskem barju (se posebej izpostavijo najdbe iz koliščarskega obdobja iz bližnjih kolišč (Hočevarica, Stara gmajna, morda tudi najdba rimskega drevaka na Vrhniki), način izdelave.Jakob_48

Tabla 6: Cerkev sv. Jakoba (dve tabli): Na prvi tabli se predstavi cerkev  (zgodovina (morda tudi anekdota, zakaj cerkev stoji na robu osamelca), arhitekturne značilnosti in glavne zanimivosti v cerkvi. Na drugi tabli se predstavi svetnik in informacijo dopolni z osnovni podatki o slovenski Jakobovi poti (z vrisano traso po Vrhniškem) in morda še s caminom v Santiago de Compostella.

Tabla 7: Gruča kozolcev: Zgodovina kozolcev. Vrste kozolcev (toplerji, na psa, prislonjeni …). Predlagam, da se na kozolce »obesijo« manjše kovinske ploščice ali lesene tablice z vgraviranimi podatki o kozolcu (nastanek, domače ime lastnika). Takšna gruča je redkost v slovenskem prostoru in bi jo bilo treba zaščititi (vpisati na seznam nepremične kulturne dediščine) in zanjo tudi skrbeti.

Tabla 8: Kapelica v vasi in sakralna dediščina: Zgodovina, opis, freske in nekaj več o slikarju Simonu Ogrinu, avtorju poslikav. Omenijo se še kapelica med kozolci in vaška razpela (tri).

cropped-0_02.jpgTabla 9: Okoliške cerkve: Polkrožna in nekoliko (vsaj dvakrat, ali dve polkrožni) širša tabla s panoramsko slika Barja in okoliškega hribovja. Označitev cerkev, vidnih na koncu gruče kozolce (preko 20), vseh je blizu 30 (s tega dela se ne vidijo npr. cerkvi v obeh Ligojna, pa cerkev na Samotorci in še kakšna). Glavni poudarki in slika za vsako od teh cerkev. Varianta: postavi se kovinska rozeta z označenimi smermi (cerkve in vrhovi), zraven pa povsem običajna informacijska tabla z osnovnimi opisi in slikami cerkev.

Tabla 10: Blatna Brezovica (dve tabli): Prva tabla: Vaško jedro. Fotografija jedra iz Balona. Vrisane vse zanimivosti v jedru vasi, vpisane v registru nepremične kulturne dediščine s kratkim opisom vsake (šola, dva razpela, nekaj domačij …). Na drugi tabli se predstavi značilna kmečka arhitektura (razen kozolcev) – domačije, gospodarska poslopja (hlevi, kuhinje, svinjaki) in poudari z nekaj zanimivejšimi slikami. Sploh morajo biti vse informativne table podkrepljene s slikami, ki podpirajo besedilo na tabli.

1.3 Predvideni stroški 

Zap Opis količina Cena/enoto Znesek
1. nasutje obstoječih kolovozov z jalovino 300 m3 10 EUR/m3 3.000,00
2. nasutje obstoječih kolovozov z drobnim peskom 100 m3 16 EUR/m3 1.600,00
3. ureditev (odkup, najem) zemljišč v zasebni lasti za postavitev informacijskih tabel (kakšne 4 m2 za vsako) 50 m2 10 EUR/m2 500,00
4. izdelava in postavitev informacijskih tabel (standardne, kot ob Bevški učni poti ali ob Ižanki 18 kos 100 EUR/kos 1.800,00
5. priprava tekstovnega in slikovnega gradiva, QR kod ter oblikovanje in izpis informacijskih panojev 18 kos 100 EUR/kos 1.800,00
6. priprava tekstovnega in slikovnega gradiva ter objava na spletni strani KS Blatna Brezovica v slovenščini, angleščini, italijanščini in nemščini (z oblikovanjem spletne strani) KPL 1.800 EUR 1.800,00
S K U P A J 14.400,00

 

Projekt 2: Večnamenski turistično–gostinski lokal  in informacijski center

P3_BB_razprseni_hotelV vasi je bila za potrebe krajanov zgrajena trgovina, ki pa je zaradi hude konkurence bližnjih samopostrežnih živilskih trgovin, že pred dobrim desetletjem zaprla svoja vrata. Objekt se danes občasno uporablja za različne dejavnosti mladih, v stavbi pa so tudi seje Sveta krajevne skupnosti. Stroški vzdrževanja so za KS visoki oziroma vzdrževanje stavbe ni takšno, kot bi moralo biti. Na razširjenem Svetu KS je bila podana in sprejeta pobuda, da se prostori za daljše obdobje oddajo v nekakšno javno–zasebno partnerstvo, vložek zasebnega kapitala v obnovo objekta pa se poračunava z zmanjšano najemnino. Po zaključku vseh faz prenove objekta bi v nekdanji trgovini prostor tako našli:

a.) bife oziroma dnevni bar. V bifeju bi najemnik poleg gostinske dejavnosti (tudi tu bi najemnik lahko (moral) dajal prednost nekaterim domačim (krajevnim) izelkom, kot so čaji in med) opravljal še storitve turističnega informacijskega centra – TIC (sprva le turistične informacije, kasneje tudi storitve recepcije razpršenega hotela, »prodaja« oziroma posredovanje storitev turističnega vodenja po barju, izposoja koles, itd). Ker se v vasi ne pričakuje veliko gostinskega prometa, bi KS, pred oddajo spodnjih prostorov, v tej prvi fazi:

Zap Opis količina Cena/enoto Znesek
1. Ureditev električne napeljave z dobavo materiala KPL 2.000 EUR 2.000,00
2. Preureditev sanitarij (ločeno za moške in ženske) KPL 4.500 EUR 4.500,00
3. Gostinski vrt – odkop in odvoz materiala 30 m3 6 EUR/m2 180,00
4. Gostinski vrt – tlakovci in tlakovanje dvorišča 80 m2 30 EUR/m2 2.400,00
5. Gostinski vrt – kamnita ograja (škarpa)  – 16 m2 8 m3 125 EUR/m2 1.000,00
6. Gostinski vrt – ureditev brežin 40 m2 15 EUR/m2 600,00
7. Saniranje fasade (postavljanje fasadnega odra ni potrebno) 20 m2 25 EUR/m2 500,00
8. Drugo (nepredvideni stroški) 10% 1.118,00
S K U P A J 12.298,00

do izpolnitve pogojev za opravljanja gostinske dejavnosti (skupna vrednost tega cela projekta je 12.286,00 EUR) – notranja oprema gostinskega obrata (mize, stoli, šank, hladilniki ipd) je v izključni domeni najemnika lokala. V primeru pa, da najemnik (koncesionar) vloži celotna ali del sredstev za prenovo in imajo za posledico trajno višjo vrednost nepremičnine, se njegova vložena sredstva upoštevajo pri mesečni najemnini za oddajo prostorov do poplačila celotne investicije (po poprejšnjem dogovoru in soglasju glede višine stroškov adaptacije s svetom KS).

Hostel_1b) hostel na podstrešju. Na podstrešju se uredi hostel – predelne stene, podstrešna okna, sanitarije in pohištvo so v izključni domeni zasebnega kapitala, za javni del sredstev pa se predvideva obnova in toplotna izolacija strehe (strešniki), priklop električne energije in vodovoda, kanalizacija. Hostel je nekako prvo stopnička pri gradnji razpršenega hotela in upamo, da bo dobra praksa pri oddajanju ležišč, spodbudila krajane k oddajanju sob in apartmajev (in s tem k razpršenemu hotelu, ki poleg skupne recepcije skrbel tudi za promocijo, trženje ter oddajanje sob in apartmajev, pa tudi morebitno čiščenje prostorov ter pranje posteljnine in brisač), kakor tudi pri nudenju turističnih storitev (vodenje po Barju, jahanje, …).

Zap Opis količina Cena/enoto Znesek
1. izris prostorov z načrtom instalacij in popisom del 130 m2 15 EUR/m2 1.950.00
2. Dobava strešnikov in prekritje strehe 320 m2 10 EUR/m2 3.200,00
3. Dobava in montaža toplotne izolacije strehe 270 m2 45 EUR/m2 12.150,00
4. Ureditev električne napeljave do omarice in priklop KPL 350 EUR 350,00
5. Ureditev vodovodnega priključka[1] (zunanji jašek, cevi) KPL 800 EUR 800,00
6. Drugo (nepredvideni stroški) 10% 1.845,00
S K U P A J 20.295,00

Nekdanjo trgovino se po možnosti odda le enemu najemniku, takemu s celovito vizijo (tudi izkušnje na tem področju bo zaželena) in ne zgolj cenovno najugodnejšemu. Tržna niša: kolesarji in romarji.

 

Projekt 3: Obnova turistično zanimivih objektov – prva faza

S strokovnjaki za področje nepremične kulturne dediščine bomo presodili, katero, predvsem kmečko arhitekturno dediščino velja ohranjati našim zanamcem – mislimo, da je pri tem treba gledati na posamične vrste arhitekturnih dosežkov (npr. le po en najbolj značilen primerek različnega obdobja in namena), ne pa da je v registru vpisanih po več enakih objektov, ki se med seboj le malo razlikujejo.

V prvi fazi se lotevamo le objektov v občinski lasti ali v lasti KS ter nekaj posameznih zanimivih primerkov v zasebni lasti, ki se že bližajo svojemu naravnemu koncu.

a) svinjska kuhinja pri Mežniji, Blatna Brezovica 6:P3_BB_svinjska_kuhinja3

  • pregled statike in ob slabem rezultatu ustrezno ukrepati (utrditev temeljev);
  • zamenjava iztrošenih lesenih delov (tudi ostrešja, morebiti prekriti z novimi strežniki in
  • urediti okolico (odkop zasutega dela, izolacija temeljev – ukrepe bodo povedali za to usposobljeni strokovnjaki);
  • postavitev informacijske table (manjša kovinska plošča).

Po sanaciji se drugi fazi v objektu predvideva ureditev manjšega apartmaja, zanj pa skrbijo v turistično informacijskem centru (razpršeni hotel). Tržna niša: počitniški turizem, višji cenovni razred.

b) svinjska kuhinja pri Friclovi domačiji, Blatna Brezovica 48:

  • pregled statike in ob slabem rezultatu ustrezno ukrepati (utrditev temeljev);
  • zamenjava iztrošenih lesenih delov (tudi ostrešja, morebiti prekriti z novimi strežniki,BB_48_SvinjskaKuhinja
  • urediti okolico (odkop zasutega dela, izolacija temeljev – ukrepe bodo povedali za to usposobljeni strokovnjaki).
  • postavitev informacijske table (manjša kovinska plošča).

Po sanaciji se v drugi fazi v objektu predvideva ureditev manjšega apartmaja, zanj pa skrbijo v turistično informacijskem centru (razpršeni hotel). Tržna niša: počitniški turizem, višji cenovni razred. Objekt leži ob stari poti v Bevke s čudovitim razgledom na Barje, Bevke in Kamniške Alpe. Predlagamo še, da občina prenese lastnino na KS Blatna Brezovica.

c) leseni svinjak nad Fricljevo domačijo:

Lesen svinjak se bo v kratkem zrušil, saj je že zelo nagnjen, pa tudi les je že precej načet (trhlen). Ker gre za zelo zanimiv primerek in eden zadnjih (če ne celo zadnji) primerek popolno lesenega objekta (če odštejemo bližnje stranišča na štrbunk). V zvezi s svinjakov so predvideni naslednji ukrepi:Px_BB_svinjak

  • ureditev lastništva (odkup svinjaka in parcele, na katerem stroji ali odkup svinjaka in njegovo preselitev nekam na zemljišče v lasti občine ali KS (npr. v bližino sedanje trgovine);
  • zamenjava preperelega lesa (tudi ostrešje in verjetno prekriti z novimi strešniki);
  • utrditev in zaščita;
  • ureditev okolice;
  • postavitev informacijske table (manjša kovinska plošča).

č) Krajevni muzej drobnega kmetijskega orodja, Blatna Brezovica 48 (občinska lastnina):

Ob morebitnem pomanjkanju (boljših) idej, predlagamo, da se v tipični domačiji (npr. v domačiji Blatna Brezovica 48, ki je v občinski lasti in je dnevno v vse slabši »formi«) uredi krajevni muzej drobnega kmečkega orodja.  BB_48_muzej

Muzeju se nameni le »hiša«, to je osrednji prostor s kmečko pečjo, podstrešje in prislonjeno kmečko poslopje pa se, v celoti v zasebnem partnerstvu, nameni za predelavo v dva ali tri apartmaje, za katere skrbijo v turistično informacijskem centru (razpršeni hotel). Tržna niša: počitniški turizem, višji cenovni razred.

Ker domačija propada, predlagamo sanacijo strehe in temeljev ter ureditev okolice, temeljito obnovo in predelavo pa prepustimo zasebnemu kapitalu. Vložek se obračuna v obliki znižane najemnine za čas, da se vložek povrne (seveda le za apartmajski del).

Od tu je čudovit razgled na Barje, Bevke in Kamniške Alpe. Mimo domačije je načrtovana tudi Učna pot Blatne Brezovice, saj se v neposredni bližini nahaja leseni svinjak (točka c) in svinjska kuhinja (točka b).

Predvideni stroški t. i. javnega partnerstva:

  • pregled statike in obnova temeljev;
  • izolacija temeljev;
  • pregled ostrešja ter zamenjava »odsluženega« lesa (tramovi, deske) in strešnikov;
  • ureditev kanalizacije, elektrike vode;
  • ureditev notranjih prostorov (beljenje);
  • ureditev okolice.

Drobno kmečko orodje (brezplačno) odstopijo domačini. Predlagamo še, da občina prenese celotno lastnino na KS Blatna Brezovica.

Predvideni stroški prve faze projekta 3 (brez točke c)

Zap Opis količina Cena/enoto Znesek
1. pregled statike in obnova temeljev, izolacija KPL 2.500,00
2. priklop (ureditev) kanalizacije, elektrike, vode KPL 3.500,00
3. ureditev okolice (odkop in odvoz materiala) 30 m3 6,00 3.000,00
3. ureditev okolice (kamnita ograja) 10 m3 125,00 1.250,00
4. ureditev okolice (tlakovci in tlakovanje) 20 m2 30,00 600,00
4. postavitev manjših kovinski informacijskih tabel 3 kos 50,00 150,00
5. zamenjava lesenih delov, delo, les 5 m3 290.00 1.450.00
6. nova ostrešja, delo, les 8 m3 590.00 4.720.00
7. dobava strešnikov in prekritje strehe 180 m2 10,00 1.800,00
8. drugo (nepredvideni stroški) 10% 1.897,00
S K U P A J 20.867,00

V našem interesu je, da za prvo fazo Projekta 2 in prvo fazo Projekta 3 pridobimo (enega) zasebnega partnerja z »Idejo« (z veliko začetnico), dovolj izkušnjami in kapitalom. Menimo, da vložek zasebnega kapitala za opisani del ne bi presegal 100.000 EUR (ureditev dnevnega bar, hostla (10 ležišč) in TIC-a v nekdanji vaški trgovini, mutzej kmečkega orodja in 4–5 apartmajev 12–15 ležišči).

 

Predsednik Sveta Krajevne skupnosti

Blatna Brezovica

Branko Skubic

[1] Glede na izbranega najemnika, najemnih »razpelje« vodovod in električne napeljavo glede na tip prenočitvenih zmogljivosti (hostel, turistične sobe, apartmaji) in s tem locira sanitarije, strešna okna in predelne stene z vrati.

Comments are closed.