ADVENTNA NEDELJA V BLATNI BREZOVICI ?>

ADVENTNA NEDELJA V BLATNI BREZOVICI

Letošnja prva adventna nedelja 27. novembra je bila za Blatno Brezovico nekaj posebnega in drugačna od vseh dosedanjih, prvič smo v športnem parku prižgali adventno svečko.

Advent_predPrižig svečke naznanja začetek adventnega časa, to je čas pred božičem in je v bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva. Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem, letos je 27. novembra, konča pa se po četrti adventni nedelji – na sveti večer, torej večer pred božičem. Liturgična barva v adventu je vijolična in pomeni spokornost. V cerkvenem letu je advent obdobje duhovnih priprav na božične praznike. Ponekod je v navadi prepevanje adventnih pesmi, eden od današnjih simbolov adventa je tudi adventni venec s štirimi svečami. Cerkvene oblike praznovanja se sicer prepletajo s posvetnimi šegami in navadami, nekoč povezanimi z zimskim sončnim obratom. To je čas, ko se po tradiciji naše življenje upočasni in pozornost usmeri navznoter – v nas same in v družino.

Advent_hzbiranjeV nedeljo smo se domačini, že precej pred napovedano 16. uro, začeli zbirati v Športnem parku, kje nas je desno ob cesti že pričakoval vsaj štiri metre visok adventni venček. Svet KS Blatna Brezovica se ob tem za prispevan nosilec zahvaljuje podjetjema Gašper (Primož Umek) iz Blatne Brezovice in GUT&PET iz Sinje Gorice. 

Advent_hranaČe je bilo od štirih še toplo in sončno vreme, se je že trenutek za tam spustila gosta megla, močno se je tudi ohladilo in nam pričaralo, kakšnih petdeset se nas je zbralo, pravo zimsko vzdušje. Prav prilegel se je čaj in kuhano vino, ki sta ga zagotovila pobudnika in glavna organizatorja prižiga Doris in Franci Gostiša ter številne dobrote, ki so jih poleg Doris spekle domačinke – čakala nas je še vroča ocvirkovca, štrudelj ter raznoliko sladko in slano pecivo. 

Čakali smo, da se bo dovolj stemnilo in se prva svečka samodejno prižge. Predsednik KS Branko Skubic je tako imel dovolj časa, da nas vse pozdravi in k blagoslovu adventnega venčka povabi vrhniškega župnika Mohorja Rihtaršiča. Iz Svetega pisma nam je obnovil pridigo svetnika Rimljanom, nato blagoslovil veliki adventni venček, na željo zbranih pa še krajane. Skoraj sočasno se je prižgala tudi prva svečka.

Advent_po prizigu

Po »uradnem« delu je ostalo še nekaj časa za druženje in klepet.

Se vidimo naslednjo nedeljo!

Comments are closed.