TU SMO DOMA ?>

TU SMO DOMA

Napovednik:

102. redni letni občni zbor

PGD BLATNA BREZOVICA

Gasilski dom PGD Blatna Brezovica, sobota 27.2.2024 ob 18. uri

♥♥♥

Zadnje novice:

Tradicionalni Štefanov pohod po Bobrovi poti

Tudi letos smo se na Štefanovo zbrali pred športnim parkom v Blatni Brezovici in se podali na sprehod po Bobrovi poti (več >>>)
 .

V Blatni Brezovici je otroke tudi letos obiskal Miklavž

Otroke v Blatni Brezovici je tudi letos, v torek 5.12. 2023 v prostorih gasilskega doma, ob spremstvu dobrega angela in nagajivega parkeljna, obiskal sveti Miklavž (več >>>).
,

Tudi letos v Blatni Brezovici prižigamo adventne lučke

V nedeljo, 3. 12. 2023 smo tudi letos pred številnimi krajani, prižgali prvo adventno lučko (več >>>).
.

♥♥♥

   Blatna Brezovica

je gručasto naselje na slemenu nizkega barjanskega osamelca (video), ki se nad Barjem dviga skoraj 35 metrov. Vaško jedro ima ohranjeno fevdalno parcelacijo (vas se sicer začne razvijati v XVI. stol.), hiše so zgrajene z ožjo fasado proti vaški cesti, značilno za vse hiše pa je, da imajo v podaljšku prizidana gospodarska poslopja.
x1 BB iz zeakaOb izgradnji vaškega jedra še ni potrebe po sušenju pridelkov v kozolcih – potreba se pojavi šele v hladnem obdobju, ki Slovenijo zajame predvsem ob koncu XVII. stol. in ob uvedbi druge setve, strniščne ajde –, zanje pa za hišo večinoma zmanjka prostora in jih tako kmetje postavljajo ob svojih posestvih (predvsem) na vrhu osamelca. Morda se velja sprehoditi še do rojstne hiše znane slovenske zeliščarice Terezije Nikolčič in do hiše št. 23 s spominsko ploščo[7) odkrite leta 1981, ki nas spominja, da je tu oktobra leta 1941 ustanovljen prvi odbor Osvobodilne fronte. Z vrha osamelca je lep razgled na okoliške hribe in gore, od Krima (1107 m n.m.), Planine z razglednim stolpom (733 m n.m.) in Korene (oziroma Greben (726 m n.m.) do Kamniških Alp (od Ljubljanskega vrha – zakriva ga, lahko vidimo le kupolo vojaškega radarskega sistema), pogled pa nam nese tudi do kar 28 cerkev.

x3_tulipan

Blatna Brezovica postane širše znana, ko leta 1942 odkrijejo kolišče na Lipavcu, za ižanskimi kolišči in koliščem v Notranjih Goricah, tretje v Sloveniji, sicer pa jih v naslednjem pol stoletja v neposredni okolici odkritih še vsaj deset, nekateri pa k Blatni Brezovici prištevajo še kolišči Hočevarica in Stare gmajne že na drugem bregu Ljubljanice.
 x2_KolisceZelo aktivni v vasi tudi gasilci, udeležujejo se tudi številnih tekmovanj, predvsem mlajši pa dosegajo lepe rezultate. Enkrat letno pripravijo tudi tradicionalno Marostarsko noč, ki zadnja leta, pod šotorom, traja kar tri dni. Leta 2014 so bile zvezde večera Big Foot Mama (video), sicer pa zadnje čase največkrat “godejo” Mambo Kings.
Blatna Brezovica na Facebooku: FB1FB2, na wikipedii in na Potepinku.