TU SMO DOMA ?>

TU SMO DOMA

NAPOVEDNIK

Marostarska_2024MAROSTARSKA VESELICA V ŠPORTNEM PARKU

RAZPISI/PROJEKTI KS BLATNA BREZOVICA

RAZPIS ZA ODDAJO HOSTLA IN  DNEVNEGA BARA ŽREBIČEK V NAJEM (DOSTOPNO OD 27. 5. 2024)

Krajevna skupnost Blatna Brezovica oddaja v dolgoročni najem večnamenski poslovni objekt Blatna Brezovica 12, parc. št. 2, k.o. 1997 Blatna Brezovica – dnevni bar Žrebiček v pritličju in celotno podstrešje, ki pa ga je treba še v celoti preurediti v prosto primeren za hostel. (več >>>)

ZADNJE TRI NOVICE

.

Redna spomladanska čistilna akcija v Blatni Brezovici

Kot že vrsto let je Krajevni svet Blatna Brezovica organiziral spomladansko čistilno akcijo v krajevni skupnosti. V soboto, 13. 4. smo se tako ob 8.30 pred prostori krajevne skupnosti zbrali krajani vseh generacij – tudi letos precej čez dvajset … (več >>>)

Tapetnikova konjenica

Letos se je Tapetnikova konjenica zaustavila v Blatni Brezovici … (več >>>)

102. redni letni občni zbor PGD Blatna Brezovica

Po soglasni potrditvi predlaganega dnevnega reda, je predsednik Rajko Pirc pozdravil navzoče, še posebej predsednika … (več >>>)

♥♥♥

   Blatna Brezovica

je gručasto naselje na slemenu nizkega barjanskega osamelca (video), ki se nad Barjem dviga skoraj 35 metrov. Vaško jedro ima ohranjeno fevdalno parcelacijo (vas se sicer začne razvijati v XVI. stol.), hiše so zgrajene z ožjo fasado proti vaški cesti, značilno za vse hiše pa je, da imajo v podaljšku prizidana gospodarska poslopja.
x1 BB iz zeaka
Ob izgradnji vaškega jedra še ni potrebe po sušenju pridelkov v kozolcih – potreba se pojavi šele v hladnem obdobju, ki Slovenijo zajame predvsem ob koncu XVII. stol. in ob uvedbi druge setve, strniščne ajde –, zanje pa za hišo večinoma zmanjka prostora in jih tako kmetje postavljajo ob svojih posestvih (predvsem) na vrhu osamelca. Morda se velja sprehoditi še do rojstne hiše znane slovenske zeliščarice Terezije Nikolčič in do hiše št. 23 s spominsko ploščo odkrite leta 1981, ki nas spominja, da je tu oktobra leta 1941 ustanovljen prvi odbor Osvobodilne fronte. Z vrha osamelca je lep razgled na okoliške hribe in gore, od Krima (1107 m n.m.), Planine z razglednim stolpom (733 m n.m.) in Korene (oziroma Greben (726 m n.m.) do Kamniških Alp (od Ljubljanskega vrha – zakriva ga, lahko vidimo le kupolo vojaškega radarskega sistema), pogled pa nam nese tudi do kar 28 cerkev.
 

x3_tulipan

Blatna Brezovica postane širše znana, ko leta 1942 odkrijejo kolišče na Lipavcu, za ižanskimi kolišči in koliščem v Notranjih Goricah, tretje v Sloveniji, sicer pa jih v naslednjem pol stoletja v neposredni okolici odkritih še vsaj deset, nekateri pa k Blatni Brezovici prištevajo še kolišči Hočevarica in Stare gmajne že na drugem bregu Ljubljanice.
 x2_Kolisce
Zelo aktivni v vasi tudi gasilci, udeležujejo se tudi številnih tekmovanj, predvsem mlajši pa dosegajo lepe rezultate. Enkrat letno pripravijo tudi tradicionalno Marostarsko noč, ki zadnja leta, pod šotorom, traja kar tri dni. Leta 2014 so bile zvezde večera Big Foot Mama (video), sicer pa zadnje čase največkrat “godejo” Mambo Kings.
Blatna Brezovica na Facebooku: FB1, FB2, na wikipediji in na Potepinku.