Prevozne poti in sredstva skozi tisočletja na Vrhniškem ?>

Prevozne poti in sredstva skozi tisočletja na Vrhniškem

Kolo_skupnoMM3
V četrtek, 6. 6. 2019 sem v gasilskem domu v Blatni Brezovici predstavili idejni projekt nove tematske kolesarske poti z delovnim naslovom »Prometne poti in prevozna sredstva na Vrhniškem skozi tisočletja« (skrajšano ime projekta »Promet na Vrhniškem«. Šlo naj bi za skupen projekt krajevnih skupnosti Bevke, Blatna Brezovica, Drenov Grič, Sinja Gorica in Vrhnika-Breg, a se je glede na prisotnost na predstavitvi (niso bili ne prisotni niti niso svojo odsotnost obrazložili) izkazalo, da projekt ne zanima Bevk, Drenovega Griča in Sinje Gorice. Skupni projekt smo načrtovali, če ne upoštevamo namena in ciljev, predvsem z vidika načrtovanega participativnega načina priprave občinskega proračuna v prihodnjih letih, lažjega in učinkovitejšega dostopa do nepovratnih sredstev LAS Barje in drugih nepovratnih virov. Izhodišča nove kolesarske poti, ki s se nanašala predvsem na vrhniški odsek »Južne železnice«, sva postavila s predsednico KS Vrhnika-Breg go. Renato Struna.KS4_01_BB

Predstavljam le del poti, ki naj bi potekala v KS Blatna Brezovica. Naj opozorim (preden lastniki skočijo do stropa), da kot pri vseh idejnih projektih, tudi pri tem lastništva zemljišč trase poti nisem podrobneje raziskoval, je pa seveda treba pred odločitvijo o morebitni izvedbi projekta preveriti lastništvo, odkupiti odseke v zasebni lasti ali urediti služnostno pravico.

Za pritegnitev turistov, zlasti za daljši čas, je pomembna »turistična« infrastruktura, seveda so to za kolesarje in popotnike predvsem kolesarske in pešpoti. Če za enodnevne kolesarje in popotnike poleg dobre hrane in pijače to zadostuje, je treba za večdnevne goste in počitniški način preživljanja prostega časa postoriti precej več, od primerno predstavljene zgodovine, krajevnih značilnosti in zanimivosti ter nepremične kulturne dediščine in mreže kolesarskih poti, tudi do krajevno značilne hrane, ki je v zadnjem času vse bolj v ospredju zanimanja gostov.

BB_Transp_lastnikiXTrasa. V prvi fazi niso predvideni posega na trasi kolesarske poti. Pot v Blatni Brezovici v celoti poteka po Bobrovi poti. V drugi fazi sta predvidena odseka a (230 m) in b (420 m) (1–Bobrova pot, 2–smerna tabla, 3–brv čez Črno mlako,). Oba potekata po zasebnih zemljiščih, zato je v tem trenutku še prezgodaj napovedati izid dogovarjanja. Morda bodo sem svoje pristavili še KP Ljubljansko barje, Natura 2000 s habitati in omejitvami mokrotnih travnikov.

Odseke d, e in f načrtujemo izvesti v naslednjih dveh letih, pri čemer je zaradi zasebnih zemljišč problematičen le srednji odsek. Odsek c bo verjetno ostal le v načrtih. Odsek 5–6 ostane tudi po morebitni realizaciji druge faze in bo namenjen za povezavo na barjansko kolesarsko pot Vrhnika–Ljubljana kot alternativo kolesarski poti D1 ob glavni cesti.

Informacijske table. Pri Žrebičku ali pred športnim parkom se postavi začetna IT kolesarske poti, drugih novih informacijskih tabel ob poti ne bomo postavljali ne v prvi ne v drugi fazi, saj jih je že sedaj 19. Ob nekaterih IT na Bobrovi poti bomo postavili tudi klopce z mizami.

Smerne table. V prvi fazi se postavi devet smernih tabel, vse so že načrtovane v projektu Smerne table v KS Blatna Brezovica v letu 2019. V drugi fazi bi na načrtovanem novem odseku postavili še dve ali tri smerne table  (na skici roza barve).

KS4_03_kolišče

Parcela_631Trim kotiček (7). Na (še) občinski parceli (631/1 KO Blatna Brezovica) bi v drugi fazi zgradili trim kotiček s štirimi ali petimi orodji za raztezanje in dvema mizama s klopmi za odmor. Šlo bo za preprosta lesena orodja v kombinaciji s kovinskimi cevmi. Leseni deli naj bi dajali videz nosilnih stebrov kozolca. KS Blatna Brezovica se bo lotila projekta, ko z občino uredi lastništvo parcele.

V drugi fazi bomo ob že postavljenih treh informacijskih tablah s koliščarsko tematiko na parceli v lasti krajevne skupnosti postavili maketo koliščarske vasi v razmerju 1:4 ali 1:5. O tem ali bomo v naselju predstavili en tip kolib ali več različnih se v tem trenutku še nismo odločili, se pa bomo pred odločitvijo posvetovali s strokovnjaki.

Kol_vasOb kolibah bi razstavili še maketo koliščarske cize in drevak (seveda, izhodišče tematskega parka v sklopu načrtovane tematske poti so prav prevozne poti in prevozna sredstva) k sedanjim trem tablam pa se doda še informacijska tabla na temo prevoznih sredstev v času koliščarjev po kopnem (ciza, najstarejše kolo) in jezeru (drevak).

Milan Selan, član Sveta KS Blatna Brezovica

POVEZAVE:

Comments are closed.