Pomladno ogrevanje – po kolesarski poti K4 ?>

Pomladno ogrevanje – po kolesarski poti K4

KS1_06_cesarskeD

ZARADI VREMENA

PRESTAVLJENO

NA KASNEJŠI DATUM

Kolesarska (neformalna) sekcija Športnega društva Blatna Brezovica vas vabi na otvoritveno kolesarsko potepanje po poti posvečeni več kot pettisočletni zgodovini prometa in prevoznih sredstev na Vrhniškem, od 5.200 let starega kolesa, ki je bil del koliščarske cize, Jazonove govoreče ladje Argo in rimske vie Gemina do prve avtoceste v Sloveniji in bivši Jugoslaviji, ki je povezovala Vrhniko s Postojno.

Pot ni daljša od 24 km, je deloma makadamska, malo prometna in z enim samim (a hudim) klancem mimo cerkve sv. Jakoba do kozolcev v Blatni Brezovci in je tako primerna tudi za mlajše kolesarje (ampak s starostjo ne gre pretiravati).

Zbrali se bomo v soboto, 2. aprila 2022, malo pred 10. uro pred dnevnim barom Žrebiček (če bo odprt, si lahko privoščimo jutranjo kavo, kaj močnejšega pa, ko bo krog zaključen) oziroma v primeru večjega števila pred Športnim parkom (bo pravočasno odločeno) in se na pot podali okrog 10. ure. Vrhničani se nam lahko pridružite pri Novi železniški postaji, kjer bo odhod približno ob 10.30 (oziroma kjerkoli, pot je krožna). Z dvema krajšima postankoma za kavo (ŠP Drenov Grič in ŠP Bevke) in razlago ob poti, naj bi se na izhodišče pred Žrebičkom vrnili do 12.30. Vodil po poti in razlagal zgodovino prometnih poti (7x zaustavili se bomo ob pojasnjevalnih tablah) bo idejni avtor kolesarske poti Milan Selan. Če bo želja večinska, lahko “skočimo” tudi do naravnega spomenika Kuclerjev kamnolom, poti bomo tako dodali 2.2 km in 60 v.m.

Prijave sprejemamo na mejl umbrija(@)gmail.com (brez oklepajev) do srede zvečer 30.3. 2022.

V primeru dežja bomo kolesarjenje prestavili za tri tedne, na 23.4.2022 (vmesni sta pohod po Bobrovi poti (9.4.) in Velika noč).

Kolesarska pot prometnih poti po Vrhniškem
Kolesarska pot K4 – Prometne poti in prevozna sredstva na Vrhniškem

Načrtovani kolesarski izleti

kolesar_v_ciljukolesarske sekcije ŠP Blatna Brezovica v letu 2022. Za začetek bomo prevozili štiri nove kolesarske poti na Lokalni kolesarski mreži (LKM), težavnost (T) poti pa bomo rahlo stopnjevali. Trase, razen prve, bomo še prediskutirali. jeseni pa dodali še četrto pot:

  • (april)

K4 – Pomladno ogrevanje, Zgodovina prometnih poti in prevoznih sredstev na Vrhniškem (24,0 km, 50 v.m., T= *).

  • (maj)

K8 – Po Menišiji (37,0 km, 500 v.m. , T= **).

  • (junij)

K5 in K3 – Po živosrebrni poti (K5) in čez Zaplano do Miznega dola in Šentjošta (K2), nazaj pa po novi Podlipski poti (K3) v Blatno Brezovico (48,5 km, 750 v.m. T= ***).

Comments are closed.