Marostarska noč 2022 ?>

Marostarska noč 2022

Smo jo zaradi koronavirusa dve leti čakali in dočakali – Marostarsko noč 2022, ravno na 50-letnico izvedbe prve leta 1972. Tistega leta sicer ni bila čisto prva, saj lahko za prvo štejemo že veselico v Lahovem vrtu ob ustanovitvi prostovoljnega gasilskega društva Blatna Brezovica leta 1922.

Slika_25_Veselica_1922

Prva gasilska veselica 1922

Prve veselice »nove« dobe so se sprva dogajale v vrtu pri gasilskem domu, res da so mize in klopi rahlo visele, ampak po nekaj vrčkih piva ali kozarcih vina so se že kar lepo poravnale. V teh letih so se na veselicah izmenjali številni ansambli, sprva le narodnozabavni, zadnja leta pa ob »narodnjakih« tudi izvajalci sodobne popularne glasbe kot Mambo Kings, ki si je izboril prav domovinsko pravico v Blatni Brezovici in vedno tudi napolni osrednji prostor. Včasih smo na veselici izbirali najlepšo mladenko, t.i. marostarsko kraljico, in počasi bo čas, da obudimo to lepo tradicijo, saj je zagotovo zrasla cela vrsta lepih mladenk.

Marostarska_2022

Kot zadnja leta je tudi letos Marostarska noč trajala dve noči, prva namenjena modernim ritmom in mlajšim obiskovalcem z ansamblom Mambo Kings, druga pa narodnozabavni glasbi z ansamblom Saša Avsenika in morda nekoliko starejšim obiskovalcem. Obiskovalce, ki so počasi polnili veliki šotor sta tako v petek kot soboto ogrevala in zabavala spremljevalna ansambla. V obeh dneh se je zbralo več kot 2.000 obiskovalcev, ob dobri glasbi in hrani pa so se očitno dobro zabavali, saj se mnogim ni mudilo domov do zgodnjega petja ptičkov na okoliških drevesih.

Veselo_utrinki

Ekipe za ogrevanje

Veselo_Avsenik

Ansambel Saša Avsenika

Seveda se za Blatničane Marostarska noč ne začne s prvimi zvoki glasbil, ampak že mnogo prej. Dolgotrajno je predvsem zbiranje nagrad za srečelov ter iskanje donatorjev in pokroviteljev, saj je zaradi vse bolj negotovih vremenskih razmer šotor že kar nuja, izposoja pa ni ravno poceni. Spisek nalog ni ravno kratek, od postavljanja in podiranja glavnega in pomožnega šotora, jurčkov ter odra in šanka, ureditev parkirišča itd., kar zahteva množico prostovoljcev. Našim gasilcem pa tudi drugim krajanom prostovoljno delo ni tuje in se vedno odzovejo v velikem številu.

Postavljanje šotora

Postavljanje šotora

Na PGD Blatna Brezovica so se že več kot pred pol leta dogovorili, da organizacijo letošnje izvedbe noči prevzame mlada generacija Blatničanov, starejši in izkušeni dosedanji organizatorji pa, da stojijo bolj ob strani in na pomoč priskočijo, če bo to nujno potrebno. Mladi ekipi, ki ji je vodil Tadej Petrič lahko za uspešno izvedbo noči ob 50-letnici samo čestitamo!

Veselo_4

Organizator prve Marostarske noči Milan Umek in predsednik KS Branko Skubic

Gasilci radi izkoristijo priložnost, da se pokažejo v paradnih uniformah in prezračijo prapore, tudi letos so s parado popestrili in dali gasilski veselici Marostarska noč večjo težo. Gasilci so na »osrednjem« trgu v Blatni Brezovici, to je pred kapelico, govorniški oder postavili na keson kamiona, pred odrom pa nekaj stolov za častne člane. Začetek parade se je začel po protokolu – poveljnik PGD Blatna Brezovica Simon Jeraj se je od gasilskega doma pripeljal v prastarem, 46-letnim gasilskim kombijem, rdečim IMV, salutiral pred predsednikom Gasilke zveze (GZ) Vrhnike Vinkom Keršmancem in povedal, da so gasilci pripravljeni za parado, in se odpeljal nazaj, ko se je predsednik strinjal, da se parada začne.

Parada_1

Praporščaki vrhniških prostovoljnih gasilskih društev so prikorakali od gasilskega doma in se postrojili pred govorniškim odrom. Praporščake, gasilce, častne goste in številne domačine, ki so se zbrali, so pozdravili kot prvi predsednik društva, za njim pa številni gostje, župan Občine Vrhnike Danijel Cukjati, predsednik GZ Vrhnika Vinko Keršmanc, poveljnik poveljstva Vrhnika Bruno Govekar, višja svetovalka za Upravne zadeve Nataša Čož, Vrhnika, Vojko Jerina iz Civilne zaščite Vrhnika, namestnik poveljnika GZ Vrhnike Zvone Bastarda, namestnik poveljnika poveljstva Sandi Jereb in Slavko Žagar iz pobratenega Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva iz Prezida na Hrvaškem.

Parada_5

Predsednik društva je ob tej priložnosti podelil posebna priznanja organizatorju prve Marostarske noči Milanu Umku ter Stanku Petriču ml., Jerneju Gostiši in Borisu Kopitarju za pomoč pri organizaciji noči.

Presenečenje parade je zagotovo bil Boris Kopitar, član skupine Jaguarji, ki so igrali na prvi Marostarski noči leta 1972 in kot pravi znani pevec »rasturali z Bad moon rising in The house of the rising sun«. Kopitar je sicer kot pevec bolj poznan po sodelovanju v skupini Kovinarji. Na paradi in kasneje v velikem prireditvenem šotoru je odpel nekaj svojih uspešnic, seveda tudi svojo največjo »Žametne vrtnice«.

Parada_7

Parada_21

Žal nam je pri paradi ponagajal dež.

Fotografije: Andrej Nagode, Milan Selan, besedilo: Milan Selan

ABECEDNI SEZNAM DONATORJEV/SPONZORJEV

  • Avtovleka Čepon Stanislav S.P.vsi_logotipi
  • Blisk d.o.o.
  • Dvig d.o.o
  • Grebenc d.o.o.
  • Hidroinženiring d.o.o.
  • Informacijsko svetovanje Skudej S.P.
  • Inštalacije ROR d.o.o.
  • Inštalacije Rozman d.o.o.
  • Juma d.o.o.
  • Kemis d.o.o.
  • MG TIM d.o.o.
  • Pirc gradnje d.o.o.
  • Primož Hladnik
  • Scania caffe bar – Matajur d.o.o.
  • Siliko d.o.o.
  • Škerjanček d.o.o.
  • Štirn d.o.o.
  • Tijo d.o.o.
  • Vrtnarstvo in cvetličastvo Filipi
  • Žolna bar
Comments are closed.