Otvoritev kolesarske poti K4 ?>

Otvoritev kolesarske poti K4

V okviru letošnjih Argonavtskih dni je kolesarska sekcija Športnega društva Blatna Brezovica, skupaj s Prostovoljnim gasilskim društvom in Krajevno skupnostjo Blatna Brezovica v nedeljo 16. 6. 2022 pripravila in izvedla uradno otvoritev kolesarske poti K4 – pot transportnih poti in tovornih sredstev.

Pred startom
Pred startom

Krožno kolesarsko pot je Lista za razvoj Vrhnike in podeželja prvič javno predstavila v gasilskem domu v Blatni Brezovici petim krajevnim skupnostim, ki preko katerih je pot speljana, vendar kakšne večje odzivnosti, razen KS Blatna Brezovica in KS Vrhnika-Breg, ni bila deležna. Obe prisotni krajevni skupnosti sta projekt podprli, še zlasti aktivno pa se je v nastajanje poti vključila KS Blatna Brezovica. Pot je bila dokončana že v letu 2021, vendar je bila zaradi vseh protikoronskih ukrepih, otvoritev prestavljena v letošnje leto, čast da pot uradno predstavi in jo tudi uradno otvori pa je pripadla KS Blatna Brezovica.

Po poti je vodil in razlaga Milan Selan
Po poti je vodil in razlaga Milan Selan

Pot je dolga 24 km, premagati pa je treba 200 višinskih metrov. Ob poti je postavljeno deset pojasnjevalnih table (eno, v KS Sinja Gorica, so nam med tem že ukradli (!)) in nekaj več kot trideset usmerjevalnih tabel. Pot je povezana s živosrebrno kolesarsko potjo (K5) in potjo v Podlipo (K3), prečka  državno kolesarsko pot Ljubljana-Logatec (D1) in medobčinsko kolesarsko pot L034, tako da si lahko “našo” pot podaljšate po svojem preudarku.

Utrinki s poti (Učna pot Bevke)
Utrinki s poti (Učna pot Bevke)

Tega dne smo se že pred deveto uro zjutraj zbali v Športnem parku v Blatni Brezovici, se okrepčali s kavo, nato pa zaradi Maratona Franja ne pot zavili v obratni smeri kot je označena. Okrog osamelca smo zvili po severnem robu, zapeljali do Bevk, kjer smo opravili še krog po bevški učni poti, do Drenovega griča smo pot ubrali najprej čez Mali plac, nato pa pod podvozom pod glavno cesto Ljubljana-Vrhnika na meji z Občino Log-Dragomer. Do Vrhnike smo kolesarili po trasi nekdanje železniške proge, prečkali Impex in komunalno obrtno cono s Komunalnim podjetjem Vrhnika in Kemisom, zavili na makadamsko cesto ob avtocesti, po njej kolesarili do Velikega Maha, kjer smo zavili nazaj proti Blatni Brezovici in se ustavili pri gasilskem domu. Prevozili smo 30 km s 10 višinskimi metri. (še video)

Mali plac
Mali plac

Gasilci so nas prijazno sprejeli in nas rešili s hladno pijačo, saj smi na katering čakali več kot pol ure. Morda je vse presenetil vroč pomladanski dan, razen gasilcev seveda, ki so nam klopi in mize namesto na parkirišču pred domom postavili v prijetno hladno dvorano. Ker je večina kolesarjev na start prišla na kolesu, smo kolesarjenje končali pred domom, drugi pa so se čez vas zapeljali do parkirišča pri Športnem parku.

Počitek je užitek
Počitek je užitek

sl7

Comments are closed.