Pohod gasilk vrhniških prostovoljnih gasilskih društev ?>

Pohod gasilk vrhniških prostovoljnih gasilskih društev

Na začetku poti
Na začetku poti

9. aprila so se na svojem prvem pohodu pred gasilskem domom v Bevkah zbrale gasilke vrhniških prostovoljnih gasilskih društev. Za prvič je bila udeležba solidna, kakšnih dvajset se jih je peš odpravilo proti Blatno Brezovici. V Kurji vasi, starem imenu zaselka ob stari poti če Blatno Brezovico jih je pričakal vodič in avtor Bobrove poti Milan Selan.

Pred cerkvijo sv. Jakoba
Pred cerkvijo sv. Jakoba

Na pot smo se podali v obratni smeri urinega kazalca (in seveda tudi označene poti) po severnem robu osamelca do Kravje doline in krajšega “poživitvenega” postanka z domačimi sladkimi dobrotami in žganico v Športnem parku, nadaljevali do cerkve sv. Jakoba na slovenski Jakobovi poti, mimo kozolcev na vrhu osamelca, od koder lahko s prostim očesom vidimo skoraj trideset cerkev, kapelice, pri kateri se je v času Marije Terezije zgodil “Velikonočni čudež” in čez Mandrče do gasilskega doma PGD Blatna Brezovica, kjer smo pohod zaključili.

Utrinki z Bobrove poti
Utrinki z Bobrove poti

Na poti smo se nekajkrat zaustavili, da je vodič razložil nekaj o nastanku Barja, o prvih naselbinah v srednji kameni dobi, o koliščarjih v bakreni in bronasti dobi, o Jazonovi plovbi po Ljubljanici mimo osamelca, ter o prvi omembi cerkve sv. Jakoba leta 1526 in vasi do današnjih dni.

Pozdravni govor predsednika PGD
Pozdravni govor predsednika PGD

V gasilskem domu nas je sprejel in v kratkem nagovoru pozdravil predsednik PGD Rajko Pirc, čakala pa nas je tudi znana in priznana prva slovenska zeliščarica Terezija Nikolčič, avtorica knjige Čaji dobre misli. Predstavila nam je številne zdravilne rastline, ki rastejo na Barju v okolici Blatne Brezovice, razložila čemu služijo in kako se jih pripravi, nato pa odgovarjala še na številna vprašanja udeleženk pohoda.

S07y Terezija1

Pravijo, da iz gasilskega doma nihče ne odide lačen ali žejen in tako so nam tudi tokrat gasilci s prizadevnim predsednikom prostovoljnega društva Rajkom Pircem postregli z golažem in palačinkami ter pivom, vinom in sokovi. V Bevkah je bilo ravno tega dne gasilsko tekmovanje, tako je gostitelj PGD Blatna Brezovica na pogostitev povabil še sodnike GZ Vrhnika.

"Gasilska" slike
“Gasilska” slika gasilk

Gasilke so bile s prvim srečanjem in pohodom zadovoljne in bodo s podobnimi aktivnosti nadaljevale, PGD Blatna Brezovica, ki letos praznuje prvo 100-letnico ustanovitve in KS Blatna Brezovica pa veseli, da so gasilke za svojo prvo aktivnost izbrale ravno Blatno Brezovico z Bobrovo potjo in zeliščarico Nikolčič!

Comments are closed.