Gasilstvo v Blatni Brezovici ?>

Gasilstvo v Blatni Brezovici

Med domačijama Zalaznikovih in Grabenškovih, naj bi na Jakobovo nedeljo leta 1872 Grabenškova otroka med obema domačijama zakurita ogenj, da bi pekla hruške, veter pa ogenj prenese na slamnato streho Zalaznikove hiše, v kateri po porodu ležita mati Marija in hčerka Ana. Obe naj bi iz goreče hiše rešil vrhniški gasilec, ki je takrat v bližini, bodisi na obisku pri sorodnikih ali pa na poti k žegnanjski maši v cerkvi Sv. Jakoba. Vrhniški gasilci kasneje pomagajo tudi pri razčiščevanju pogorišča in delno tudi pri obnovi hiše ,na obnovljen okvir vhodnih vrat pa vklešejo letnico požara 1872. Po ustnem izročilu gasilci v tistem času še nimajo posebne opreme, marveč se požarov lotevajo z vedri in vodo iz vodnjakov, studencev, potokov in rek. Nekako pravijo, da je bil prav požar v Blatni Brezovici povod za ustanovitev požarne obrambe na Vrhniki leta 1878.

DIGITAL CAMERA

xBB09_1_xxV Blatni Brezovici dobijo svojo požarno obrambo nekaj desetletij kasneje – leta 1922 in še isto leto organizirajo tudi prvo gasilsko veselico z namenom zbiranja prostovoljnih prispevkov za nakup prepotrebne gasilske opreme. Tradicija prirejanja veselic se s presledki ohrani vse do danes, spremenijo ji le ime – Marostarska noč.

Gasilci so v zadnjem času pravzaprav vse manj ukvarjajo z gašenjem požarov, čeprav je teh še danes preveč, vse bolj jih namreč zaposluje odprava posledic katastrofalnih vremenskih razmer – žled, snegolom, poplave in orkanski veter.

 

Comments are closed.