Vaška sakralna dediščina ?>

Vaška sakralna dediščina

cropped-0_02.jpgMed krajevne zanimivosti v vasi uvrščamo, poleg cerkve sv. Jakoba seveda, tudi drugo sakralno dediščino –  kapelico v vaškem središču, tri razpela in malo kapelico med kozolci na vrhu osamelca.

Kapelica Matere božje je odprtega tipa s kamnitimi stebri in poudarjeno atiko. Nad oltarnim delom je streha poudarjena s stebričem. Freske s podobama sv. Roka in sv. Florijana prispeva znani cerkveni slikar Simon Ogrin (1851–1930) iz Vrhnike (obnovil slikar Tomaž Perko). V notranjosti je v zaprti oltarni niši Marijin kip.

Leseno razpelo v vaškem središču z dvokapno strešico in večjim polihromiranim korpusom je iz prve polovice XX. stol. (malo nad njim hočejo sprva bistriški kartuzijanci zgraditi cerkev sv. Jakoba), iz začetka XX. stoletja je tudi leseno razpelo z dvokapno strešico in večjim polihromiranim litoželeznim korpusom pri nekdanji Ljudski šoli, na pokopališču pa stoji litoželezni pokopališki križ iz leta 1891. Na pokopališču je treba omeniti tudi več ohranjenih nagrobnikov iz XIX. stol., postavljenih ob obzidje pri stari mrliški vežici. Ob poti na pokopališče, na vrhu osamelca stoji tudi mala kapelica.

Razpelo_3x

Comments are closed.