Projekt 2: Večnamenski objekt z dnevnim barom in hostlom (področje urejanja turistične infrastrukture) ?>

Projekt 2: Večnamenski objekt z dnevnim barom in hostlom (področje urejanja turistične infrastrukture)

OPIS IZVEDBE PREDVIDENEGA UREJANJA TURISTIČNE INFRASTRUKTURE

Večnamenski objekt v Blatni Brezovici, Blatna Brezovica 12, je nekdanja in že desetletje zapuščena vaška trgovina. Del objekta v pritličju uporablja Krajevna skupnost za seje Sveta KS (ni predmet adaptacije ali oddajanja v najem), del pritličja pa občasno mladi krajani za klubsko dejavnost. Objekt zaradi pomanjkanja sredstev bolj ali manj počasi propada, zato so se na seji sveta KS odločili, da se objekt obnovi in dodela do te mere, da se ga lahko na trgu ponudi v najem za opravljanje gostinske dejavnosti (v nadaljevanju: dnevni bar) in za turistično dejavnost oddajanja sob, apartmajev oziroma postelj v hostlu (v nadaljevanju: hostel).

Projekt obsega adaptacijo prostorov, ureditev električne napeljave, ureditev sedaj praznega in neobdelanega podstrešja s toplotno izolacijo in novo streho (samo strešniki), ureditev sanitarij (samo v dnevnem baru), okolice in delnega saniranja fasade do pridobitve soglasja za opravljanje gostinsko-turistične dejavnosti.

Za prvi del adaptacije predvidevamo pretežno uporabo javni sredstev (občinska sredstva in sredstva KS – javno partnerstvo), le v manjšem delu pa pričakujemo tudi vložke zasebnega kapitala (zasebniki in donatorji). Vloga je namenjena le temu delu.

Precej več zasebnega kapitala (nekaj manj kot 30.000 EUR) predvidevamo za drugo fazo, ki pa ni predmet te vloge. Sredstva za celotno notranjo in zunanjo opremo dnevnega bara (gostinski aparati, gostilniški pult, stoli, mize, klopi, izdelava nadstreškov, itd.) ter sredstva za izdelavo predelnih sten z vhodnimi vrati, spuščenimi stropi, sanitarijami, strešnimi okni in sredstva za celotno opremo prostorov (razsvetljava, postelje, omare, mizice, omarice, stoli, itd.) v podstrešju za potrebe hostla, v glavnem sredstva potrebna za odprtje tako dnevnega bara in kot hostla, so v celoti iz t.i. zasebnega partnerstva.

Popis del ter količina in okvirni zneski financirani s sredstvi iz javnega vira:

UREDITEV PROSTOROV ZA POTREBE DNEVNEGA BARA (90 m2):

Zap Opis količina Cena/enoto Znesek
1. Ureditev električne napeljave z dobavo materiala KPL 2.000 EUR 2.000,00
2. Preureditev sanitarij (ločeno za moške in ženske) KPL 4.500 EUR 4.500,00
3. Gostinski vrt – odkop in odvoz materiala 30 m3 6 EUR/m2 180,00
4. Gostinski vrt – tlakovci in tlakovanje dvorišča 80 m2 30 EUR/m2 2.400,00
5. Gostinski vrt – kamnita ograja (škarpa)  – 16 m2 8 m3 125 EUR/m2 1.000,00
6. Gostinski vrt – ureditev brežin 40 m2 15 EUR/m2 600,00
7. Saniranje fasade (postavljanje fasadnega odra ni potrebno) 20 m2 25 EUR/m2 500,00
8. Drugo (nepredvideni stroški) 10% 1.118,00
S K U P A J 12.298,00

 

UREDITEV HOSTLA NA PODSTREŠJU (130 m2):

Zap Opis količina Cena/enoto Znesek
1. izris prostorov z načrtom instalacij in popisom del 130 m2 15 EUR/m2 1.950.00
2. Dobava strešnikov in prekritje strehe 320 m2 10 EUR/m2 3.200,00
3. Dobava in montaža toplotne izolacije strehe 270 m2 45 EUR/m2 12.150,00
4. Ureditev električne napeljave do omarice in priklop KPL 350 EUR 350,00
5. Ureditev vodovodnega priključka (zunanji jašek, cevi) KPL 800 EUR 800,00
6. Drugo (nepredvideni stroški) 10% 1.845,00
S K U P A J 20.295,00
S K U P A J    A  +  B 32.593,00

 

UREDITEV PROSTOROV ZA POTREBE DNEVNEGA BARA (90 m2):Po posegu predlaganem v tem projektu, se večnamenski prostor odda v dolgoročen najem (oziroma vsaj za tri leta) z javnim razpisom, objavljenim v Našem časopisu, najugodnejšemu ponudniku. Med kriteriji za izbor bodo poleg ponujene cena najema tudi dolgoročna usmeritev in vizija strategije turizma v KS Blatna Brezovica, donacija v obliki % zahtevanega za osnovno adaptacijo poslovnega objekta in dopolnilni program turistične dejavnosti (npr. izposoja koles). Kot zahteva razpisa bo tudi pripravljenost upravljanja razpršenega hotel (zgolj receptorski del (prijava in odjava gostov, oddaja in sprejem ključev) in posredovanje turističnih storitev tretjih oseb. Prednost pri izbiri bo imel najemnik obeh delov projekta, tako dnevnega bara kot hostla.

NAVEDBA PRIČAKOVANIH REZULTATOV PROJEKTA IN UTEMELJITEV SKLADNOSTI S CILJI IN PROJEKTI STRATEGIJE RAZVOJA TURIZMA V OBČINI VRHNIKA:

KO_Blatna_BrezovicaM_TrgovinaCilj projekta je preureditev nekdanje trgovine na Blatni Brezovici 12 (2) v večnamenski poslovni prostor, namenjen gostinsko-turistični dejavnosti. Objekt leži ob medobčinski kolesarski poti L034 (K) in ob slovenski romarski Jakobovi poti (J), kar moramo izkoristiti predvsem pri »alternativnih« oblikah prenočevanja (npr. hostlih). K obema potema, ki sta zlasti v toplejšem obdobju dobro obiskani, mora-mo pridodati še načrtovano sedemkilo-metrsko vaško sprehajalno-kolesarsko pot okrog barjanskega osamelca Blatna Brezo-vica (oziroma Učna pot Blatna Brezovica) s predstavitvijo bogate kulturno-zgodovinske dediščine ter poudarkom na obdobje koliščarjev in koliščarske kulture, barju, njegovemu nastanku in geološkim značilnostim ter flori, favni in zdravilnim zeliščem, kmečki arhitekturni dediščini itd., s katero se bo povečalo zanimanje tako za Barje kot za samo koliščarsko kulturo, povečalo pa se bo tudi zavedanje obiskovalcev o pomenu in ranljivosti barjanske flore in favne. Kolesarske ter romarske in sprehajalne poti imajo velik vpliv tako na število nočitev v hostlu – saj samo zanimiva dopolnilna turistična dejavnost zadrži gosta na vasi za dlje kot le za eno noč – kot na turistično potrošnjo.

Menimo, da je projekt Večnamenski objekt Blatna Brezovica 12 s hostlom in dnevnim barom v celoti skladen s cilji in projekti strategije razvoja turizma v Občini Vrhnika, med drugim:

  • s temeljnim strateškim ciljem turizma – povečanje obsega turistične dejavnosti, povečanje števila turistov in števila nočitev, povečanje dobička in prihodka – kar ne bo, saj sedaj vse tega v Blatni Brezovici 3x ni (ni bifeja, ni prenočitvenih zmogljivosti, ni trgovine);
  • s prioritetami glede področja delovanja, predvsem na področju promocije in prepoznavnosti. Glede na to pa, da bo pri oddaji večnamenskega objekta v najem ena od zahtev (kriterijev za izbor najemnika) tudi vizija turistične dejavnosti na vasi, lahko dodamo še, da je projekt skladen s področji razvoja (zlasti celovite turistične ponudbe), programov (oblikovanje ciljnih skupin) in sodelovanja;
  • s prioritetami delovanja na področju turizma (str. 23, prvi odstavek – promocija in izvajanje programov naravne in kulturne dediščine, …, športa in rekreacije (predvsem kot dopolnilna dejavnost hostla in dnevnega bara);
  • z vsebinskimi prioritetami (1 – Ljubljanica,  3 – šport in rekreacija, 4 – arheologija, 5 – Barje, 6 – prireditve) in
  • z indikativnimi cilji (1/5 – vzpostavitev informacijski tabel (turizem ni samo avtocesta), 1/6 – vzpostavitev sodobnih komunikacijske poti,1/9 – pozitiven odnos občanov do turizma, 2/10 – povečanje finančnih virov iz razpisov, 2/20 – kolesarske poti in povezave po Barju, 2/21 – plovnost in aktivnosti ob Ljubljanici, 2/22 – arheološke tematske poti (zametek), 2/27 – spodbujanje novih nastanitvenih kapacitet, 2/28 – spodbujanje podpornih projektov in ostalih lokacij, 4/40 – stalna skrb za urejen videz kraja.

Krajevna skupnost Blatna Brezovica si bo prizadevala, da za vse objekte v vasi, namenjeni gostinsko–turistični dejavnosti (v apartmaje predelana kmečka poslopja, dnevni bar in hostel), morda tudi skupaj z avtokampom, prednostno išče enega strateškega partnerja z dolgoročno vizijo razvoja celovite turistične dejavnosti na vasi – to pa ni le trženje in prodaja namestitvenih zmogljivosti, bifeja in kakšne restavracije v avtokampu, ampak tudi oblikovanje, trženje in prodaja celovitih turističnih programov (paketov), kot so aktivne tedenske počitnice na vasi, tedenska šola zdravilnih zelišč, šola jahanja in terensko jahanje … idej je veliko (od samo krajevno značilne in zgodovinsko podprte ponudbe hrane do »domače« kuhinje, od prepoznavanja, priprave in uporabe zdravilnih zelišč do preživljanja tedna kot koliščarji).

OPIS, KAKO BO PREDVIDENO UREJANJE TURISTIČNE INFRASTRUKTURE IZBOLJŠALO MOŽNOSTI ZA PRIHODKE NA PODROČJU TURIZMA:

Ureditev večnamenskega objekta z dnevnim barom in hostlom bo imela vsekakor neposreden vpliv na povečanje turističnega priliva v KS Blatna Brezovica, saj v tem trenutku v Blatni Brezovici ne premoremo ne bifeja in trgovine in niti ene turistične postelje, kljub temu, da vas leži ob pomembni romarski Jakobovi pot in ob pomembni medobčinski kolesarski poti po Krajinskem narodnem parku Ljubljansko barje.

Ko tega ni, ne moremo govoriti o povečanju ali celo o odstotku povečanja, pač pa lahko govorimo o ciljih, ki smo si jih s projektom zastavili. V prvem letu obratovanja hostla pričakujemo 200 nočitev, potem pa vsako nadaljnje leto prirast nočitev za kakšnih 25% do načrtovanega obsega 500 nočitev v letu 2020. S primerno izbrano dodatno turistično ponudbo (npr. vodeni ogledi Barja – peš, s kolesi, konjsko vprego ali na konjskem hrbtu, šola barjanskih zdravilnih rastlin, itd.) želimo do leta 2020 povečati tudi povprečno število nočitev na gosta z enega dne na dva. Z večanjem števila gostov se bo samodejno povečevala tudi poraba v gostinskem obratu, čeprav je naš cilj spodbujati tudi krajevno značilno prehrano (npr. prehranjevanje gostov pri domačinih).

OPIS, KAKO JE ZAGOTOVLJENO REDNO VZDRŽEVANJE PREDVIDENE TURISTIČNE INFRASTRUKTURE:

Po oddaji prostorov redno vzdrževanje zagotavlja najemnik, do oddaje pa, kot do sedaj, pa lastnik, torej Krajevna skupnost Blatna Brezovica.

LOKACIJA PREDVIDENEGA POSEGA:

objekt Blatna Brezovica 12, parcelna številka 2, k.o. 1997 Blatna Brezovica, 1360 Vrhnika

LASTNIK ZEMLJIŠČA:   

KS Blatna Brezovica

PREDVIDENO LETNO ŠTEVILO UPORABNIKOV INFRASTRUKTURE:

  • Hostel: v letu 2017 – 200 gostov (200 nočitev) [od začetka aprila do konca septembra] z letnim prirastom
  • nočitev za 25 %;
  • Dnevni bar: povprečno 30 oseb dnevno [celo leto].

FINANČNA KONSTRUKCIJA PROJEKTA    

A) VREDNOST CELOTNEGA PROJEKTA 32.593,00 EUR
B) LASTNA SREDSTVA 1.797,00 EUR
C) DRUGI VIRI (»ovrednoteno« delo krajanov, 1.150 ur, evidenčno) 11.500,00 EUR
D) PRIČAKOVANA SREDSTVA SOFINANCIRANJA OBČINE 16.296,00 EUR
E) OSTALO (donacije) 3.000,00 EUR

(A = B+C+D+E)

DATUM DOKONČANJA PROJEKTA:  

31. 8. 2016 (dnevni bar) oziroma 1. 12. 2016 (hostel)

 

Če na koncu povzamemo še kriterije za ocenjevanje:

  • celotna višina vrednosti obeh faz projekta je okrog 62.000 EUR, samo prve faze pa 32.593,00 EUR, pri katerem pa kot finančno podporo naporom krajevne skupnosti pri razvoju turizma na podeželju in na Vrhniki sploh, od občine pričakujemo 16.296 EUR ali 50,00% prve faze oziroma 26,28%, če upoštevamo stroške obeh faz skupaj). Pri tem je treba upoštevati, da objekti ostanejo v lasti krajevne skupnosti!;
  • mnenja smo, da je projekt 100% skladen s cilji in projekti Strategije razvoja turizma v občini Vrhnika, vseeno pa je treba ta projekt gledati v kontekstu z drugimi projekti v KS Blatna Brezovica, od razpršenega hotela (v apartmaje predelana kmečka arhitekturna dediščina) in Učne poti do avtokampa;
  • projekt neposredno izboljšuje možnosti za prihodke na področju turizma – prvo celo leto po dokončni prenovi pričakujemo kosmati prihodek (vsaj) v višini 23.500,00 EUR (od tega prihodek od nočitev 4.000 EUR (april–september), od prometa v krajevnem dnevnem baru 18.000 EUR, od prodaje turistične literature 500 EUR, od dopolnilne turistične dejavnosti 1.000 EUR, ipd.) s pričakovano letno rastjo 25%. Del investicije zasebnega kapitala, ki ima za posledico povečanje vrednosti objekta in se z leti uporabe praviloma (ali se le zelo malo) ne zmanjšuje, se investitorju povrne z zmanjšano najemnino obeh lokalov v vnaprej dogovorjenem obdobju;
  • predvideno letno število uporabnikov infrastrukture je 200 gostov prvo celo leto delovanja po dokončni prenovi in letni prirast 25%. Glede na »obljudeno« (a še premalo izkoriščeno, saj med Ljubljano in Zaplano pa celo ni cenejših (romarskih) nočitvenih zmogljivosti!) romarsko pot sv. Jakoba in kolesarsko pot L034 menimo, da so pričakovanja realna in da bodo dejanski rezultati, zlasti ob malo boljšem trženju, neprimerno boljši.

 

Več informacij v prispevku: Razvoj turistične dejavnosti na podeželju

Mnenje Zavoda Ivana Cankarja za kulturo, turizem in šport Vrhnika

Comments are closed.