Projekt 3: Sanacija kmečke arhitekturne dediščine in razpršeni hotel na vasi (področje urejanja turistične infrastrukture) ?>

Projekt 3: Sanacija kmečke arhitekturne dediščine in razpršeni hotel na vasi (področje urejanja turistične infrastrukture)

OPIS IZVEDBE PREDVIDENEGA UREJANJA TURISTIČNE INFRASTRUKTURE

Vrhniška občina ima kakšnih 200 stanovanjskih in gospodarskih objektov vpisanih v seznamu nepremične kulturne dediščine občinskega pomena, veliko od teh jih prav žalostno propada, omenimo le nekaj – znamenita »Cankarjeva« Zakleta graščina, Jelovškova kašča (z domačijo, nekdanja gostilna Pri Meksikancu in Lovec, in skladišče rudnika živega srebra ob Ljubljanski ulici, Žontova ledenica na Stari cesti ali Klemenčičeva vila ob Opekarski cesti (za nameček imajo vse te stavbe tudi bogato in zanimivo zgodovino). V Blatni Brezovice je kar nekaj objektov vpisanih v NKD, nekaj zanimivih pa tudi (še) ni. Na Svetu KS smo se odločili, da nekaj značilnih objektov kmečke arhitekture – domačije, kašče, skednje, (svinjske) kuhinje ipd., rešimo pred dokončnim propadom in da jim, po sanaciji, v javno-zasebnem partnerstvu vdihnemo drugačen namen – preoblikujemo v male turistične objekte s po enim ali več turističnimi apartmaji (sanirane stavbe bomo v javnem razpisu ponudili v koncesijo (najem) zasebnim partnerjem) – tako preoblikovane nočitvene enote pa združimo v t.i. razpršeni hotel, ki bi ga upravljal in vodil najemnik večnamenskega objekta (nekdanja vaška trgovina) Blatna Brezovica 12, ki je tudi predmet prenove in oddaje najemniku v enem od drugih projektov krajevne skupnosti oziroma posebej za to ustanovljena zadruga, zavod ali kaj podobnega (v nadaljevanju: turistični informativni center).

KO_Blatna_BrezovicaM_NKDV prvi fazi nameravamo obnavljati le objekte, ki so bodisi v občinski lasti, bodisi v lasti krajevne skupnosti, z javnega dela sredstev bi objekte le sanirali (pregled statike in sanacija statike, izolacija temeljev, zamenjava dotrajanega lesenega dela stavb z novim ostrešjem in streho, ter ureditev okolice, priklop vode, elektrike in kanalizacije).

V drugi fazi, ki ni predmet tega razpisa, se bomo posvetovali s strokovnjaki za področje nepremične kulturne dediščine, ki bodo presodili, katero drugo, predvsem kmečko arhitekturno dediščino, velja ohranjati našim zanamcem – mislimo, da je pri tem treba gledati na posamične tipe arhitekturnih dosežkov (npr. le po en najbolj značilen primerek različnega obdobja in namena), ne pa da je v registru vpisanih po več enakih objektov, ki se med seboj le malo razlikujejo, potem pa za njih ne skrbi nihče.

Naši predlogi prve faze so svinjska kuhinja pri mežniji, Blatna Brezovica 61 (v polovični lasti občine in KS), svinjska kuhinja pri domačiji Blatna Brezovica 48 (v občinski lasti) in sama domačija Pri Francinu, Blatna Brezovica 48 (v občinski lasti).

a) svinjska kuhinja pri Mežniji, Blatna Brezovica 61:

  • pregled statike in ob slabem rezultatu ustrezno ukrepati (utrditev temeljev);
  • železobetonska obroba na vrhu zidanega cela stavbe:
  • zamenjava iztrošenih lesenih delov (tudi ostrešja in prekriti z novimi strežniki;
  • urediti okolico (odkop zasutega dela, izolacija temeljev – ukrepe bodo povedali za to usposobljeni strokovnjaki);
  • postavitev informacijske table (manjša kovinska plošča).

Po sanaciji se drugi fazi v objektu predvideva ureditev enega manjšega apartmaja, zanj pa skrbijo v turistično informacijskem centru (razpršeni hotel). Tržna niša: počitniški turizem, višji cenovni razred. Predlagamo še, da po sanaciji občina prenese lastnino na KS Blatna Brezovica.

b) svinjska kuhinja pri domačiji Blatna Brezovica 48:

  • pregled statike in ob slabem rezultatu ustrezno ukrepati (utrditev temeljev);
  • zamenjava iztrošenih lesenih delov (tudi ostrešja in prekriti z novimi strežniki);
  • urediti okolico (odkop zasutega dela, izolacija temeljev – ukrepe bodo povedali za to usposobljeni strokovnjaki);
  • postavitev informacijske table (manjša kovinska plošča).

Po sanaciji se v drugi fazi v objektu predvideva ureditev enega manjšega apartmaja, zanj pa skrbijo v turistično informacijskem centru (razpršeni hotel). Tržna niša: počitniški turizem, višji cenovni razred.

Objekt leži ob stari poti v Bevke s čudovitim razgledom na Barje, Bevke in Kamniške Alpe. Predlagamo še, da po sanaciji občina prenese lastnino na KS Blatna Brezovica.

c) Apartmaji in krajevni muzej drobnega kmetijskega orodja, Blatna Brezovica 48:

Ob morebitnem pomanjkanju (boljših) idej, predlagamo, da se v tipični domačiji (npr. v domačiji Blatna Brezovica 48, ki je v občinski lasti in je dnevno v vse slabši »formi« – ostrešje ne bo zdržalo še ene zime z malo snega – uredijo dva ali trije apartmaji in krajevni muzej drobnega kmečkega orodja. Muzeju se nameni le »hiša«, to je osrednji prostor s kmečko pečjo. V javno-zasebnem partnerstvu se v zasebni del preda (odda v najem) celotna stavba z vsemi lesenimi dodatki, vključno z muzejem, Preostali prostori se namenijo za »predelavo« v dva ali tri apartmaje, za katere skrbijo v turistično informacijskem centru (razpršeni hotel). Tržna niša: počitniški turizem, višji cenovni razred.

Ker domačija propada, predlagamo sanacijo strehe in temeljev ter ureditev okolice, temeljito obnovo in predelavo pa prepustimo zasebnemu kapitalu. Vložek se obračuna v obliki znižane najemnine za čas, da se vložek povrne (seveda le za apartmajski del). Drobno kmečko orodje (brezplačno) odstopijo domačini.

  • pregled statike in ob slabem rezultatu ustrezno ukrepati (utrditev temeljev);
  • zamenjava iztrošenih lesenih delov (tudi ostrešja in prekriti z novimi strežniki);
  • urediti okolico (odkop zasutega dela, izolacija temeljev – ukrepe bodo povedali za to usposob-ljeni strokovnjaki);
  • postavitev informacijske table (manjša kovinska plošča).

Od tu je čudovit razgled na Barje, Bevke in Kamniške Alpe. Mimo domačije je načrtovana tudi Učna pot Blatne Brezovice, saj se v neposredni bližini nahaja tudi leseni svinjak in svinjska kuhinja (točka b).

Predvideni stroški t.i. javnega partnerstva (vsi trije objekti):

Zap
Opis
količina
Cena/enoto
Znesek
1.
pregled statike in obnova temeljev, izolacija
KPL
2.500,00
2.
priklop (ureditev) kanalizacije, elektrike vode
KPL
3.500,00
3.
ureditev okolice (odkop in odvoz materiala)
30 m3
6,00
3.000,00
3.
ureditev okolice (kamnita ograja)
10 m3
125,00
1.250,00
4.
ureditev okolice (tlakovci in tlakovanje)
20 m2
30,00
600,00
4.
postavitev manjših kovinski informacijskih tabel
3 kos
50,00
150,00
5.
zamenjava lesenih delov, delo, les
5 m3
290.00
1.450.00
6.
nova ostrešja, delo, les
8 m3
590.00
4.720.00
7.
dobava strešnikov in prekritje strehe
180 m2
10,00
1.800,00
8.
drugo (nepredvideni stroški)
10%
1.897,00
S K U P A J
20.867,00

Po posegu predlaganem v tem projektu, se vsi trije prostori oddajo v dolgoročen najem (oziroma vsaj za tri leta) z javnim razpisom, objavljenim v Našem časopisu, najugodnejšemu ponudniku. Med kriteriji za izbor bodo ponujena cena in dolgoročnost najema, vizija strategije turizma v KS Blatna Brezovica, datum predvidenega začetka obratovanja, donacija v obliki % zahtevanega za osnovno adaptacijo poslovnega objekta in dopolnilni programi turistične dejavnosti (npr. izposoja koles, posredovanje turističnih storitev tretjih oseb (npr. terensko jahanje in jahanje v maneži, vodeni ogledi s kočijo)). Celotna investicija, se pravi s štirimi ali petimi apartmaji in muzejem skupaj z zasebnim kapitalom vred, ne bo presegla 89.000,00 EUR.

NAVEDBA PRIČAKOVANIH REZULTATOV PROJEKTA IN UTEMELJITEV SKLADNOSTI S CILJI IN PROJEKTI STRATEGIJE RAZVOJA TURIZMA V OBČINI VRHNIKA

Cilj projekta je v vasi pridobiti 4-5 apartmajev s skupaj 15-18 ležišči. Menimo, da lahko v vasi z ustreznim trženjem, poudarjanjem krajevnih zanimivosti, barja in kolišč, flore, favne in zdravilnih zelišč, kolesarjenja in sprehodov v neokrnjeni naravi, v »toplih« mesecih (maj–september) vas »prenese« kakšnih 25 ležišč (skupaj s hostlom) z okrog 50% zasedenost (se pravi 75 dni * 25 * 0,5 = dobrih 900 nočitev letno), s čimer menimo, da je začetna investicija javnega dela utemeljena in smiselna.

Menimo tudi, da je projekt Sanacija kmečke arhitekturne dediščine in razpršeni hotel na vasi v celoti skladen s cilji in projekti strategije razvoja turizma v Občini Vrhnika, med drugim:

  • s temeljnim strateškim ciljem turizma (povečanje obsega turistične dejavnosti, povečanje števila turistov in števila nočitev, povečanje dobička in prihodka – kar ne bo, saj sedaj vse tega v Blatni Brezovici 3x ni (ni bifeja, ni prenočitvenih zmogljivosti, ni trgovine));
  • s prioritetami glede področja delovanja, predvsem na področju promocije in prepoznavnosti, glede na to pa, da bo pri oddaji večnamenskega objekta v najem ena od zahtev (kriterijev za izbor najemnika) tudi vizija turistične dejavnosti na vasi, lahko dodamo še, da je projekt skladen s področji razvoja (zlasti celovite turistične ponudbe), programov (oblikovanje ciljnih skupin) in sodelovanja;
  • s prioritetami delovanja na področju turizma (str. 23, prvi odstavek – promocija in izvajanje programov naravne in kulturne dediščine, …, športa in rekreacije (predvsem kot dopolnilna dejavnost hostla in dnevnega bara);
  • z vsebinskimi prioritetami (1 – Ljubljanica,  3 – šport in rekreacija, 4 – arheologija, 5 – Barje, 6 – prireditve) in
  • z indikativnimi cilji (1/5 – vzpostavitev informacijski tabel (turizem ni samo avtocesta), 1/6 – vzpostavitev sodobnih komunikacijske poti,1/9 – pozitiven odnos občanov do turizma, 2/10 – povečanje finančnih virov iz razpisov, 2/20 – kolesarske poti in povezave po Barju, 2/21 – plovnost in aktivnosti ob Ljubljanici, 2/22 – arheološke tematske poti (zametek), 2/27 – spodbujanje novih nastanitvenih kapacitet, 2/28 – spodbujanje podpornih projektov in ostalih lokacij, 4/40 – stalna skrb za urejen videz kraja.

OPIS, KAKO BO PREDVIDENO UREJANJE TURISTIČNE INFRASTRUKTURE IZBOLJŠALO MOŽNOSTI ZA PRIHODKE NA PODROČJU TURIZMA

Ureditev 4–5 apartmajev bo imela vsekakor neposreden vpliv na povečanje turističnega priliva v KS Blatna Brezovica, saj v tem trenutku v Blatni Brezovici ne premoremo ne bifeja in trgovine in niti ene turistične postelje, kljub temu, da vas leži ob pomembni romarski Jakobovi pot in ob pomembni medobčinski kolesarski poti po Krajinskem narodnem parku Ljubljansko barje.

Ko tega ni, ne moremo govoriti o povečanju ali celo o odstotku povečanja, pač pa lahko govorimo o ciljih, ki smo si jih s projektom zastavili. V prvem (celem) letu obratovanja (brez hostla) pričakujemo do 400 nočitev, potem pa vsako nadaljnje leto prirast nočitev za kakšnih 15% do načrtovanega obsega 600 nočitev v letu 2020. S primerno izbrano dodatno turistično ponudbo (npr. vodeni ogledi Barja – peš, s kolesi, konjsko vprego ali na konjskem hrbtu, šola barjanskih zdravilnih rastlin, itd.) želimo do leta 2020 povečati tudi povprečno število nočitev na gosta z dveh na štiri dni.

Od koncesionarja (najemnika apartmajev) pričakujemo, da bo vodil tako poslovno politiko (pri oddaji objektov v koncesijo bo poleg najviše cene in višine doniranih sredstev, kriterij tudi strategija razvoja turizma na podeželju), ki bo spodbujala tedensko zasedenost apartmajev vsaj v glavni sezoni (kot na zahodu, zlasti v Italiji, ko v visoki sezoni (julij, avgust) ni moč apartmaja najeti za manj kot teden dni), recimo ponujanje celovite tedensko oblikovane turistične ponudbe (npr.. dan terenske ježe, kolesarski dan, dan planinarjenja s kakšnim rimskim kosilom, spoznavanje barja s šolo prepoznavanja, obdelave in uporabe zdravilnih barjanskih zelišča, koliščarski dan z obaro po koliščarsko, s kočijo po barju ali v Star maln/Pekel in z ribo po keltsko, ipd.). Z večanjem števila gostov se bo samodejno povečevala tudi poraba v gostinskem obratu, čeprav je naš cilj spodbujati tudi krajevno značilno prehrano (npr. prehranjevanje gostov pri domačinih, jutranje sveže pomolzeno mleko in sveža jajca, med in suhomesnati proizvodi krajevne pridelave, zelišča in zeliščni čaji).

OPIS, KAKO JE ZAGOTOVLJENO REDNO VZDRŽEVANJE PREDVIDENE TURISTIČNE INFRASTRUKTURE

Redno vzdrževanje zagotavlja najemnik.

LOKACIJA PREDVIDENEGA POSEGA

  • Svinjska kuhinja pri domačiji Blatna Brezovica 61
  • Domačija Blatna Brezovica 48
  • Gospodarski objekt (kuhinja) pri domačiji Blatna Brezovica 48

LASTNIK ZEMLJIŠČA:   

Občina Vrhnika, KS Blatna Brezovica

PREDVIDENO LETNO ŠTEVILO UPORABNIKOV INFRASTRUKTURE      

  • 4-5 apartmajev: v letu 2017 – 200 gostov (400 nočitev), z letnim prirastom nočitev za 15 %;

 FINANČNA KONSTRUKCIJA PROJEKTA         

A)
VREDNOST CELOTNEGA PROJEKTA
20.867,00 EUR
B)
LASTNA SREDSTVA
1.617,00 EUR
C)
DRUGI VIRI (»ovrednoteno« delo krajanov, 750 ur, evidenčno)
7.500,00 EUR
D)
PRIČAKOVANA SREDSTVA SOFINANCIRANJA OBČINE
9,750,00 EUR
E)
OSTALO (donacije)
2.000,00 EUR

(A = B+C+D+E)

DATUM DOKONČANJA PROJEKTA:  30. 9. 2016

 

Če na koncu povzamemo še kriterije za ocenjevanje:

  • celotna višina vrednosti obeh faz projekta je nekaj pod 90.000 EUR, samo prve faze pa 20.867,00 EUR, pri katerem pa kot finančno podporo naporom krajevne skupnosti pri razvoju turizma na podeželju in na Vrhniki sploh, pričakujemo 9.750 EUR ali 46,72% prve faze oziroma 10,96 % obeh faz skupaj). Pri tem je treba upoštevati, da objekti ostanejo v lasti občine (oziroma krajevne skupnosti)! Svet KS sicer predlaga občini, da sanirane objekte v lasti občine brezplačno prepiše (ali odstopi v brezplačno upravljanje) na krajevno skupnost.
  • mnenja smo, da je projekt 100% skladen s cilji in projekti Strategije razvoja turizma v občini Vrhnika;
  • projekt neposredno izboljšuje možnosti za prihodke na področju turizma – prvo celo leto po dokončni prenovi pričakujemo kosmati prihodek v višini 26.000,00 EU (od tega prihodek od nočitev 14.500 EUR, od povečanja potrošnje v krajevnem dnevnem baru 3.500 EUR, od prodaje krajevnih proizvodov 4.500 EUR, od prodaje turistične literature 1000 EUR, od dopolnilne turistične dejavnosti 2.500 EUR, ipd.) s pričakovano letno rastjo 15%;
  • predvideno letno število uporabnikov infrastrukture 900 gostov prvo celo leto delovanja po dokončni prenovi in z letnim prirastom 15%.

 

Več informacij v prispevku: Razvoj turistične dejavnosti na podeželju

Mnenje Zavoda Ivana Cankarja za kulturo, turizem in šport Vrhnika

Comments are closed.