2.1. Pred začetkom gradnje ?>

2.1. Pred začetkom gradnje

Investitor mora upravnem pri organu za gradbene zadeve osem dni pred začetkom izvajanja gradnje objekta, prijaviti začetek gradnje. Prijava se vloži na obrazcu. Prijavi se priložijo:

  • zapisnik o zakoličenju,
  • projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje (PZI – načrti, elaborati, drugo, odvisno od vrste objekta), ki sta jo podpisala projektant in vodja projekta, pri čemer je njen sestavni del tudi njuna podpisana izjava, da so v dokumentaciji za izvedbo gradnje v celoti izpolnjene bistvene in druge zahteve,
  • podatke o izbranem nadzorniku in izvajalcu.
Gradnjo je potrebno izvajati skladno z izdanim gradbenim dovoljenjem.
Pred začetkom novogradnje zahtevnega ali manj zahtevnega objekta, razen prizidave in rekonstrukcije, je treba izvesti zakoličenje objekta v skladu s pogoji iz gradbenega dovoljenja in dokumentacije za izvedbo gradnje. Zakoličenje izvede pooblaščeni inženir geodetske stroke v skladu s predpisom, ki ureja arhitekturno in inženirsko dejavnost. O izvedenem zakoličenju objekta se sestavi zakoličbeni zapisnik, ki ga podpiše pooblaščeni inženir s področja geodezije, in ki vsebuje podatke o zakoličenih koordinatah, oseh, višinah in drugih zakoličenih točkah, podatke o gradbenem dovoljenju, na podlagi katerega je bila zakoličba izvedena, podatke o podjetju in pooblaščenem inženirju, ki je zakoličbo izvedel, in podatke o morebitnih odstopanjih. pripravljalna dela Investitor lahko pred prijavo začetka gradnje prijavi pripravljalna dela na gradbišču, pri čemer prijava pripravljalnih del vsebuje samo podatke in dokazila, ki se nanašajo na predmetna pripravljalna dela. Pripravljalna dela obsegajo dela kot so npr. rušitve, demontaže, gradnjo gradbiščnih priključkov na komunalne vode, izkope, zaščito, izvedbo nasipov in utrditev zemljišč, pripravo gradbišča, arheološke in geotehnične raziskave, ukrepe za zagotavljanje okoljske in poplavne varnosti ter izvedbo izravnalnih in omilitvenih ukrepov, …).
Prijava del in gradnje. Skladno s 63. členom Gradbenega zakona (Ur.l. RS, št 61/17) mora investitor pri pristojnem upravnem organu za gradbene zadeve (Upravna enota) 8 dni pred pričetkom izvajanja del prijaviti začetek gradnje. Prijava se vloži na obrazcu (Pravilnik o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov, Ur.l. RS, št. 36/18, obrazec 13). Prijavi se priloži Projektna dokumentacija za izvedbo.
V primerih ki jih določa Uredba o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih (Ur.l RS, št. 83/05 in 43/11 – ZVZD-1), mora investitor vsaj 15 dni pred pričetkom del na gradbišču, gradnjo prijaviti pristojnemu inšpekcijskemu organu.
Obveščanje. Upravni organ s prijavo začetka gradnje seznani mnenjedajalce, gradbeno inšpekcijo in druge pristojne inšpektorje.
Ureditev in označitev gradbišča. Investitor mora gradbišče urediti skladno s Pravilnikom o gradbiščih (Ur.l. RS, št. 55/08, 54/09-popr. in 61/17-GZ). Pri organizaciji dela je potrebno upoštevati določila Uredbe o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih (Ur.l RS, št. 83/05 in 43/11 – ZVZD-1). Imenovanje koordinatorjev. izdelava varnostnega načrta in prijava gradbišča inšpekciji za enostanovanjske stavbe do 350 m² neto tlorisne površine ni potrebna, razen vposebnih primerih navedenih v Uredbi. Investitor mora pri gradnji najpozneje do začetka gradnje poskrbeti za ograditev in označitev gradbišča z gradbiščno tablo. Ta mora biti v času od začetka gradnje do pridobitve uporabnega dovoljenja na vidnem mestu nameščena na gradbišču. Investitor mora poskrbeti za ustrezen načrt organizacije gradbišča. Izvajalec na gradbišču vodi gradbeni dnevnik, v katerega vnaša pomembne podatke o izvajanju gradnje
Pri izvajanju gradnje mora izvajalec skrbeti za to, da je zagotovljena varnost objekta, življenje in zdravje ljudi, mimoidočih, prometa, sosednjih objektov in okolice.
Comments are closed.